10.02.2020 | 11:52
Продават талони, не плащат печалби
Не е спряла и телевизионната реклама на частните лотарии

Търговските обекти, в които се продават талони за двете частни лотарии – Национална лотария и Лотария България, вече не изплащат печалби, въпреки че там продължава продажбата на талони. Не е спряла и телевизионната реклама на частните лотарии по телевизиите, откъдето още не са секнали обещанията за още печалби.

В петък парламентът гласува окончателно промените в Закона за хазарта, с които се прекратяват лицензите на частните оператори на лотарийни игри. Този вид хазарт вече ще се предлага само от държавния спортен тотализатор. Отнемането на лицензите за Национална лотария и Лотария България, става с влизането в сила на законовите промени, което се очаква да стане тази седмица, три дни след публикуването им в „Държавен вестник“. При второто четене на законопроекта изненадващо отпаднаха първоначалните му предложения, а именно да се даде тримесечен срок, в който частните оператори да върнат лицензите си. Премахната бе и възможността печалбите, които не са изплатени към датата на прекратяване на лиценза, да се изплатят до 30 юни 2021 г. Отпадна и текстът частните лотарии да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени. „Българите да спрат да си купуват талони“ призова лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Истината е, че към този бизнес никой не смееше да посегне по съвсем разбираеми съображения, които излизат сега от обвиненията на прокуратурата. Това са убийства, рекетиране, изнудване и какво ли още не. Истината е, че и Държавната комисия по хазарта и другите институции са били доста респектирани от недосегаемостта на собственика на тези лотарийни игри“, каза още Симеонов.

„Подкрепяме ограничаването на продажбата на лотарийни билети. Не могат да се разпространяват навсякъде. Подкрепяме и предложихме да се ограничат и агресивните реклами, които водят до пристрастяване с този опасен продукт. Не намираме достатъчно гаранции обаче за така нареченото одържавяване на този бизнес. Затова в тази му част не го подкрепихме“, каза депутатът от БСП Крум Зарков след гласуването.

Добави, че от Българския спортен тотализатор са изразили притеснения за нещата, които ще се случват оттук нататък. „Не бих искал да спекулирам с това. Това, което виждаме, както и в друга сфера, правителството не успява да обяснява какво точно иска да направи и как да го постигне“, добави той

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране