25.05.2015 | 16:17
Прокуратурата изпра биячите-депутати от ДПС
Имало е причина да пребият, отсъди прокурор Силвия Сотирова

Две години и половина след конференцията на ДПС, на която Октай Енимехмедов насочи пистолет към главата на вече почетния председател на партията Ахмед Доган, а след това беше повален и бит, прокуратурата прекрати разследването срещу неизвестните за нея делегати на ДПС, удряли и ритали Енимехмедов.

Биячите на Октай Енимехмедов са били провокирани от нападението му над Ахмед Доган и това оправдава действията им, които не могат да бъдат квалифицирани като хулигански. Това става ясно от постановлението за прекратяване на разследването за побоя над осъдения за нападението на Доган Октай Енимехмедов, което е подписано от прокурор Силвия Соколова.

Междувременно Октай Енимехмедов вече е в затвора, където ще изтърпи присъдата си от три години и шест месеца за това, че се е заканил да убие Доган, и за хулиганство. Още на първа инстанция обвинението, че Енимехмедов се е опитал да убие почетният председател „отпадна“, след като съдът прие, че за това няма достатъчно доказателства. Пред Върховния касационен съд прокуратурата също се отказа да поддържа това обвинение. За ДПС случилото се беше атентат.

Близо 2 г. прокуратурата се опитваше да установи кои са делегатите, ритали и удряли Енимехмедов, въпреки че камерите, отразяващи конференцията, бяха заснели и мъжете, нанасящи ударите. Разследването е прекратено от Софийската районна прокуратура, защото побоят не бил по хулигански подбуди. Някои от делегатите вече даже били установени. За това беше назначена два пъти лицево-идентификационна експертиза, чийто резултати бяха известни още в края на годината. Тогава обаче случаят беше върнат за доразследване в Националната следствена служба.

Известно раздвижване по случая имаше след изборите през май 2014 г., когато станаха известни резултатите от съдебномедицинската експертиза. Те показаха, че на Енимехмедов е нанесена лека телесна повреда. От прокуратурата обаче назначиха впоследствие допълнително изследване, което  да установи механизма на причиняване на нараняванията на Октай Енимехмедов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране