15.01.2017 | 0:01
Прокуратурата oбвини само шестима от 25-те арестувани митничари
Службите се заканиха, че в следващите месеци ще извадят наяве "неподозирани" неща

Прокуратурата повдигна обвинение само на шестима от 25-имата задържани при вчерашната спецакция митничари на пристанище „Варна-Запад“. За петима от тях днес Специализираният наказателен съд /СНС/ ще решава дали да ги остави за постоянно в ареста. Според държавното обвинение петимата митнически началници от „Варна –Запад“ и един спедитор са организирана престъпна група за корупционни престъпления.

Прокуратурата няма да обвини никой като ръководител на групата, тъй като задържаните толкова били свикнали със схемата, че нямали нужда от лидер, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Спедиторът единствен е на свобода, въпреки че именно той бил задържан със сериозната сума от 711 000 лева, малко преди месечната сбирка на ръководството на пункта, на която обичайно се разпределяли парите, събрани от четирите смени.

Спедиторът не е в ареста, защото е разказал пред съдия за престъпната схема, включително и че тарифата за по-либерална проверка на контейнерите била 1 500 лева. Главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев определиха действията на митничарите като силно конспиративни, а поведението им след ареста, като нагло. Спиридонов и Гешев видяха в акцията и отговор на критиките срещу работата им, съобщи БНР.

„Много хора подценяваха възможностите на ГДБОП и на специализираната прокуратура. Бих казал, че нас това ни урежда. Това ни дава възможност да си вършим работата, както трябва. Така че – бъдете убедени, че и в следващите месеци ще чуете за неща, за които едва ли сте подозирали, че се случват“, каза Спиридонов.

Властите арестуваха 25 митничари и спедитори при среднощна акция в нощта срещу петък на пристанище Варна – Запад. В разследването са използвани специални разузнавателни средства и са записани разговори, които уличават митничарите. „В специалните разузнавателни средства има неща, за които всеки разследващ и прокурор мечтае“, заяви ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев

Операцията е проведена след сигнали за корупция при обмитяване на контейнери на тарифи, които са по-ниски от законовите. Сред задържаните е началникът на пункта „Варна – Запад“ и четирима началници на смени. Спедиторите са събирали суми за митническите служители, за да обработват документите максимално бързо, посочи Гешев. Той уточни, че забавянето на престоя на контейнерите по принцип е свързано с плащане на такси, а и ако процедурата се ускори, стоката ще стигне до получателя по-бързо. Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов посочи, че поведението на задържаните е било безпардонно, което говори, че са извършвали дейността си от дълго време.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране