28.04.2016 | 15:10
Прокуратурата проверява ексшефа на Градска мобилност в София
НАП започва проверка на доходите
СГП се самосезира по изнесена в медиите информация за бившия изпълнителен директор на ЦГМ в столицата. Кметът на София призова за проверка и Сметната палата.

Дългогодишен служител на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) твърди, че Симеон Арнаудов, бивш изпълнителен директор на ЦГМ, е извършвал злоупотреби, възползвайки се от служебното си положение и се е облагодетелствал финансово. Служителят дава и примери за луксозни имоти и скъпи автомобили, които Арнаудов притежавал.

По този повод Софийска градска прокуратура (СГП) разпореди извършване на проверка, бе съобщено на сайта на прокуратурата.  Ще бъдат проверявани действията на Арнаудов във връзка с изпълнение на служебните му задължения, за да се установи дали не се касае за злоупотреба със служебно положение, довела до набавяне на облаги, а така също и присвояване на средства.

По реда на Закона за съдебната власт (ЗСВ), СГП ще възложи на НАП и извършване на ревизия, която да установи източника на доход на лицето и да установи дали реалният му стандарт на живот е съответен на доходите му. На 22 април кметът на София Йорданка Фандъкова поиска цялото ръководството на ЦГМ да депозира оставки заради скандала със съмнителната обществена поръчка за 60 спирконавеса за столичния градски транспорт.

Заради това и зам.-кметът на столицата Любомир Христов, който отговаря за този ресор, също подаде оставка. Фандъкова днес призова Сметната палата да извърши проверки на всички обществени поръчки в Центъра за градска мобилност. Тя подкрепи и намаляването на борда на ЦГМ от 5 на 3 души.

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет /СОС/ внесе предложение Съветът на директорите на ЦГМ да бъде намален от 5 на 3 членове. Общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Екатерина Йорданова предложиха и обявяването на нов конкурс за избор на ръководство на ЦГМ.  На въпрос дали вече има кандидатура за заместник-кмет по транспорта Йорданка Фандъкова уточни, че подходяща такава все още няма.

Симеон Арнаудов, който подаде оставка след скандала каза, че ще търси правата си в съда заради “откровени лъжи“ в телевизионно предаване. „Във връзка с излъчения снощи по Нова телевизия репортаж на „Господари на ефира“ заявявам, че в него се съдържат откровени лъжи, за които ще предявя претенции за обезщетение по съдебен ред, тъй като минават всякакви граници“, заяви той в изявление, изпратено до медията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране