29.01.2015 | 14:25
Прокуратурата се отказа от обвинения срещу Цв. Цв.
Промяна в закона спасява зам.-шефа на ГЕРБ

Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по третото дело срещу него за т.нар. мобилно подслушване в МВР. Цветанов е подсъдим заедно с трима бивши директори на Специализираната дирекция „Оперативни технически операции“ – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Според прокуратурата в период от около три години тримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.  Цветан Цветанов е обвинен, че съзнателно е допуснал Иванов, Костов и Кацаров да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов заяви пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на закона за МВР от миналата година, е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Очаква се по-късно днес съдът да произнесе решението си.  Разследването по това дело започна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев получи анонимен мейл, който занесе на главния прокурор.

Вчера зам.-председателят на ГЕРБ застана пред Софийския апелативен съд по друго от делата срещу него.  То е по обвинението, че е дал 50 000 лв. под формата на заплати на бившия началник на Регионалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Цветанов е подсъдим за длъжностно присвояване и прокуратурата поиска той да бъде признат за виновен и осъден. Ако не, настоя държавното обвинение, поне делото да бъде върнато за ново разглеждане. Защитата на бившия вътрешен министър и самият той настояха оправдателната присъда, която Градският съд издаде, да бъде потвърдена. СГС осъди вече на 4 г. затвор ефективно Цветанов по друго дело – за отказаните искания за подслушване на Орлин Тодоров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране