08.03.2018 | 13:10
Прокурорът, „смачкал“ записите “Мишо Бирата“, ще бори корупцията в държавата
След случая "Тановгейт" кариерата на Георгиев тръгна стремглаво нагоре.

Без изненади с мнозинство парламентът избра Пламен Георгиев за председател на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това че Георгиев ще поеме поста беше коментирано месеци преди провеждането на избора.

За него гласуваха 148 от депутатите, против бяха 66, а въздържали се четирима. Името на Пламен Георгиев за първи път се появи в общественото пространство във връзка с аферата „Ало, Ваньо“. От изтеклите през 2010 г. в медиите записи стана ясно, че в разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов шефа на митниците по това време Ваньо Танов Борисов настоява да бъде прекратена проверка във бирената фабрика на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. „…поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“, заявява по телефона Борисов.

Самият той отхвърли автентичността на записите, но няколко месеца след това не отрече, че е водил подобен разговор с покойния вече Танов. Съдържанието на разговора беше потвърдено и от покойния вече Танов. Записите са направени по поръчани от Пламен Георгиев специални разузнавателни средства, който по това време е прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП). Подслушването на тогавашния шеф на митниците било по сигнал за корупция. От получена от МВР справка от записите Георгиев научил за въпросния разговор, за който обаче се посочвало, че е проведен между Танов и неустановено лице. Прокурорът не се поинтересувал от този разговор и записите били унищожени. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана.

Още след изтичането на записите в общественото пространство започна разследване за изнасяне на класифицирана информация. То обаче беше прекратено.

След случая „Тановгейт“ кариерата на Георгиев тръгна стремглаво нагоре. През 2011 година той е избран за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева в първото правителство на Борисов.

Само месец преди Борисов да хвърли оставка, в рамките на един ден, той е възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за председател на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.

Дебатите преди гласуването

Очаквано – по време на дебатите депутатите от ГЕРБ и БСП си размениха обвинения, че кандидатите им не са подходящи за поста и имат спорни моменти в биографиите си.

Депутатът от БСП Антон Кутев коментира, че биографията на Пламен Георгиев доказва, че социалистите са били прави във всичките си съмнения за новия антикорупционен орган. По думите му с този избор мнозинството рискува да попадне в ситуация, в която избират послушен човек.

„Не виждам по какъв начин вие ще гарантирате, че Пламен Георгиев ще води делата си срещу вас, така както трябва. Не го познавам и не бих си позволил да говоря нищо за личността му. Ако тук се поставя този въпрос – какви са делата, в които е участвал, не е защото някой е против този човек“, коментира социалистът Антон Кутев.

От БСП попитаха Пламен Георгиев, че е оказвал ли е натиск върху вещото лице по делото за „Софийски имоти“, в което бяха обвинени 40 човека по 10 дела и след това оправдани.

Цветан Цветанов пък нападна кандидата на БСП. Той заяви, че Николай Николов е бил общински съветник в Ловеч на социалистите и е бил „стимулиран и толериран от партията“. Цветанов защити и Георгиев, като заяви, че благодарение на него са били осъдени и политици.

„Вие започнахте с това да нападате другия кандидат. Този дебат трябваше да е сблъсък на идеи, на качества„, обърна се Цветанов към БСП.

Той намеси в дебата и избора на Мая Манолова за омбудсман: „Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за държавата. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания“, каза той.

„Начинът, по които тръгна дебатът, го определихте вие“, отговори социалистът Георги Свиленски.

Друг депутат от ГЕРБ – Иван Миховски също се коментира това, че Николов е бил общински съветник от БСП. В отговор социалистът Филип Попов заяви, че „едно е избор на хората и съвсем друго е политическо назначение“, като така нападна кандидата на мнозинството за шеф на новия орган, който е бил зам.-министър на правосъдието в кабинет на ГЕРБ. От своя страна Миховски попита защо след като не е притеснително, че Николов е бил общински съветник, го е нямало в биографията му.

Цветанов пък репликира, че „Корнелия Нинова е била зам.-министър в кабинета на Костов, не е ли така“. От БСП обаче подчертаха, че това не е вярно, а самата Нинова добави „днес вие допълнихте биографията ми с нови, неизвестни дори за мен факти – симпатизант на СДС, член на тази партия, а сега и министър„. Цветанов отговори на Нинова, но без да споменава твърдението си, че тя е била зам.-председател в правителството на Костов. „Отново се опитвате да направи внушения, тези твърдения не ви правят по-аргументирани, за да защитите вашия кандидат“, каза той и отново обвини БСП, че се опитват да неглижират европредседателството.

Последваха обяснения и от управляващи, и от опозиция, че кандидатите им в момента са деполитизирани. Социлаистите обясниха, че Николай Николов се е разграничили от политиката, защото е на председател Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а от ГЕРБ отговориха със същото – Пламен Георгиев е деполитизиран, защото е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

По време на дебата от БСП обявиха, че изборът на шеф за новата комисия е предрешен и не си правят илюзии, защото знаят, че Пламен Георгиев ще бъде избран.

„Вие не може да говорите от името на народа. Вие можете да говорите от името на онези 15 автобуса, с които протестирахте вчера, вие можете да говорите от името на част от вашата партия. В България има и други институции, освен изпълнителното бюро на БСП“, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков и обяви, че БСП „рушат институции“.

Отговорът на Нинова не закъсня – „всеки път казвам, че говоря от името на 1 млн. българи, които са гласували за нас“, каза тя и добави, че не приема да обвиняват бсп за рушител на държавата.

В края на дебата и ДПС се намесиха, за да направят забележка на председателя на парламента Цвета Караянчева за начина, по които води дебата. „Трябваше първо да направите забележка на колегата Биков, а после и на госпожа Нинова. И ще добавя, че когато един депутат вече е избра, той не представлява само избирателите си, но и на целия български народ“, заяви Йордан Цонев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране