20.07.2016 | 0:01
Проповедникът Гюлен имал училища в България
Експерти обаче обясниха, че става дума за светски учебни заведения със засилено изучаване на английски

И в България организацията на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен има училища, в които обучава свои привърженици. „Бомбата“ бе хвърлена от турския посланик у нас Сюлейман Гьокче пред БНТ. Управляващите в Турция смятат, че Гюлен стои в дъното на неуспешния преврат в южната ни съседка. Според Гьокче организацията действа през последните 40 г. и са обучени едно-две поколения, които се опитват да си създадат мрежа от свои хора във всички системи на страната. „Но когато се наруши тяхното чувство за сигурност – около 2011 г., и започнаха съдебни процеси, те започнаха да стават по-агресивни и резултатът доведе до опита за преврат“, обобщи ситуацията дипломатът. До редакционното приключване на броя от турското посолство не отговориха на въпросите на „Сега“ кои са тези училища, колко са, какви са естеството на обучението и образователният процес в тях и кой ги управлява.

Експерт, който пожела името му да не бъде цитирано, обясни пред „Сега“, че става дума за частно английско училище в София, регистрирано по училищния закон. В началото школото е било настанено в Банкя, но по-късно е преместено в столичния квартал „Обеля“. Проверка в регистъра на училищата показа, че става дума за СОУ със засилено обучение на английски „Дружба“, има и филиал в Пловдив, с природоматематически и хуманитарен профил.

Неофициално от МОН коментираха, че въпросното училище съществува от 15-20 г. и е известно с едни от най-добрите резултати. Но ако българските власти решат да го проверят, образователното министерство ще съдейства.

Експертът обясни още, че големият разрив между Гюлен и турския президент Реджеп Таийп Ердоган е настъпил заради разбиранията на двамата за училищата. Гюлен е настоявал да се изучават високи технологии, а Ердоган – религия. За разлика от България, където СОУ-то не създава проблеми, в Средна Азия в тези училища се изучава само религия. Гюлен финансира излизащите у нас списание „Юнит“ и в. „Заман“.

Главният секретар на мюфтийството Джелял Фаик потвърди пред „Сега“, че става дума за две частни училища в София и Пловдив, които действат като колежи, но в никакъв случай не могат да се категоризират като религиозни. Към тях има пансиони. Той не успя да каже колко младежи се обучават в тях. Въпреки че училищата са светски, Фаик смята, че МВР и ДАНС трябва да се заинтересуват от тях, „защото видяхме до какво водят те в Турция“.

Посланик Гьокче обяви още, че чува от неназовани представители на „някои научни среди, политически представители и експерти“ в България, които не само че са нещастни от провала на опита за преврат, но имали и „възпламеняващи и манипулативни идеи“.

КОЙ Е ФЕТУЛЛАХ ГЮЛЕН

Турският проповедник Мухамед Фетуллах Гюлен е бивш имам и влиятелен духовник. Вдъхновител и създател на движението „Гюлен“, активно в цял свят. В Турция е известно като „Хизмет“. Мнозина по-радикални последователи на исляма критикуват Гюлен и идеите му, определяни като твърде либерални. Гюлен е близък сподвижник на Реджеп Ердоган, който печели абсолютно мнозинство на парламентарните избори през 2002 г. с учредената от него Партия на справедливостта и развитието. През 2013 г. обаче в страната се разразява бурен корупционен скандал, в който е замесен и синът на Ердоган. Тогава настъпва и разривът между Ердоган и Гюлен, който е обвинен от президента, че стои зад скандала. Управляващите обявяват движението на Гюлен за терористична организация. В частните училища на Гюлен по света се смята, че учат над 2 млн. души. 300 от школата са в Турция, над 1000 са пръснати по света.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране