18.07.2018 | 14:18
Протестът за избитите овце прерасна в антиправителствен

С викове „оставка“ първо срещу земеделския министър Румен Порожанов, а след това и срещу кабинета „Борисов 3“ около 1000 души протестираха в сряда пред Министерския съвет. Протестът е организиран от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), която по думите на Порожанов представлява не повече от една трета от овцевъдите и козевъдите в страната.

Организаторите обявиха, че протестът не е политически, заради съмненията на управляващите, че зад него стои БСП. Сред протестиращите обаче се появи лидерът на левицата Корнелия Нинова, което се вижда от публикувани от ГЕРБ във „Фейсбук“ снимки. Имаше и други представители на БСП, както и на партия „Възраждане“. Беше и бившият служебен премиер Ренета Инджова.

Протестът на НОКА беше обявен срещу политиката на земеделското министерство в овцевъдството и козевъдството. Асоциацията настоява за mо-високи държавни компенсации за ниските цени на млякото, по-справедливо разпределение на европейските помощи сред животновъдите и по-големи обезщетения за избитите заради чумата животни.

На протеста дойдоха десетки животновъди от районите на Ямбол и Бургас, където бяха хуманно евтаназирани около 4000 овце и кози. Към тях се присъединиха и работещите от екарисажа в Шумен – около 80 души, които са без работа, след като БАБХ им е отнела лиценза. По техни думи именно заради това заразените животни не се изгарят, каквато е практиката, е се заравят, което крие риск за разпространение на заразата.

Протестът започна мирно в 12 часа с речи на двамата съпредседатели на организацията – Симеон Караколев и Иван Станков,който е бивш служебен министър на земеделието от кабинета на Марин Райков и депутат от АБВ. После продължи с искане на оставката на Румен Порожанов.

Около 13 часа протестиращите дадоха 15 минути на премиера Бойко Борисов да излезе и да разговаря с тях. След като 15-те минути изтекоха, те призоваха всички мъже да отидат пред полицейския кордон, а жените да минат назад. Тогава мъжете започнаха да блъскат полицаите. Полетяха знамена и бутилки към Министерския съвет. След няколко минути напрежение униформените успокоиха обстановката и до по-сериозни сблъсъци и арести не се стигна.

Протестиращите изляха гюмове с мляко и палиха вълна и кожи на бул.“Дондуков“. Малко по-късно блокираха движението и по бул.“Цар Освободител“. Малко преди протеста правителството официално увеличи помощта по де минимис само за овцете и козите в областите Ямбол и Бургас, които са под карантина и чиито стопани нямат право да продават млякото. Вместо първоначално одобрените от Държавен фонд „Земеделие“ 20 лева допълнително, те ще получат 40 лева.

Управляващите обаче не се съобразиха с искането за останалите собственици на овце и кози в страната тази помощ да бъде увеличена на 20 лв. За тях ДФЗ първоначално отпусна 5 лв., а след това я увеличи на 7 лв. Помощта се дава заради ниската изкупна цена на млякото, която в момента е около 1 лв. за литър.

Това е неизпълнимо искане, което ще струва на бюджета около 25 млн. лв., които няма откъде да бъдат осигурени, коментира земеделският министър Румен Порожанов. По думите му евтаназираните животни са оценени високо от държавата – най-малко 250 лв. за овце и кози под селекционен контрол и по 190 лв. за останалите. Имал съм няколко срещи с представители на организацията на овцевъди и козевъди, която протестира пред Министерския съвет. Тя представлява до 25-30 процента от сектора в страната, всички останали не споделят тяхната позиция, каза Порожанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране