09.10.2017 | 15:08
Провал на КСНС, Радев го прекрати без резултат
Президентът го свиква отново по същата тема на 17 октомври

Тотално фиаско на КСНС лъсна след повече от три часа заседание и провален кворум с усещане за бойкот. Това се случва за първи път откакто се провеждат консултативни съвети при български президенти. Темата беше законодателни мерки за борба с корупцията.

Президентът го разпусна предсрочно заради отсъствието и напускането на основни участници, които се извинили, че пътуват за чужбина и имат ангажименти, обясни самият той. И натърти, че предварително всички са потвърдили участието си.

От заседанието на КСНС отсъстваше вицепремиерът Екатерина Захариева, която е в Полша, а по средата го напуснаха лидерите на ПГ на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, които заминаха за Брюксел. Заедно с тях си тръгна и финансовият министър Владислав Горанов, който пък пътувал за Русе. Самият премиер Бойко Борисов се включи с час и половина закъснение заради среща с работници от „Емко“, но дойде.

Неговите коалиционни партньори и лидери на трите партии от Обединени патриоти пък бойкотираха президента – нито Волен Сидеров, нито Валери Симеонов или Красимир Каракачанов се появи в Президентството. По-късно от МО съобщиха, че Каракачанов ще заминава на официално посещение във Франция. Предсрочно си тръгна и лидерът на Воля Веселин Марешки, защото нямало смисъл за остава.

Дебатите не продължили заради напускането им, обясни Румен Радев пред медиите. „Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието и насрочих ново на същата тема на 17 октомври от 13.00“, обяви президентът. Румен Радев не пропусна да захапе управляващите, които отсъстваха или си тръгнаха предсрочно от КСНС: „Считам, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти“, разкритикува ги президентът.

„За остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори“, продължи Радев.

По думите му корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани Корупцията бърка в джоба на всеки български гражданин, пряко или косвено, заключи още Румен Радев.

Отново необичайно президентът излезе пред медиите сам за традиционното изявление, а не заобиколен от участниците в КСНС, както друг път. Последна от „Дондуков“ 2 си тръгна Корнелия Нинова, която обяви, че КСНС се е провалил и не са постигнали общо решение с ГЕРБ по антикорупционния закон. Соцлидерът определи поведението на управляващите като бойкот на президента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране