21.09.2018 | 0:01
Провал на мисия „Лондон“: Деси Радева опроверга да е искала среща с българската общност
Издирва се анонимен, изпратил покана до сънародниците ни във Великобритания от името на президеншата

Вчера излезе информация, касаеща изява на високо ниво на съпругата на президента Румен Радев – Десислава. Става дума за среща на първата дама с представители на българската общност във Великобритания.  Информацията, разпространена от български медии, дойде от българското посолство в Лондон, в която става дума за покана сред българската общност на Острова, чийто текст гласи, че г-жа Радева ще посети Лондон на 17 октомври и в качеството си на първа дама ще вземе участие в разговори на територията на българското посолство в Лондон.

Поканата е отправена по електронната поща до български интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти, живеещи и работещи на Острова. От нея обаче най-изненадана и шокирана остана Десислава Радева, която си позволи да отправи упрек към журналистите, че са се предоверили на информацията и не са си направили труда да провята достоверността на информацията.

По този повод съпругата на президента написа пост на страницата си във Фейсбук. Чрез публикацията тя дава ясно да се разбере, че не е получавала информация за подобна визита, но знае, че има написана покана от нейно име.

Ето и пълния текст на поста на Десислава Радева:

„Terminal 3, благодаря, че ме осведомихте за срещата ми с „изявени представители на българската общност в Обединеното кралство – интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти”. Бях силно впечатлена и от темата – „развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство”.

За кратко изпаднах в умиление какъв капацитет съм. Даже започнах да си говоря на „Вие“. Но се сетих, че живея в България.

Затова и не ме учуди, че „новината” с готовност и някак добронамерено бе споделена от редица други „информационни” сайтове. Утре очаквам да я прочета в пресата. А с повече късмет току виж попаднала и в национален ефир.

Да, „Мисия Лондон” е чудесна книга с много хубава екранизация. Жилеща сатира, присмехулство и тънко чувство за хумор… Макар да харесвам Алек Попов повече със „Сестри Палавееви”, във втората част на която се сдобих с много любим герой – бай Ангел, в когото припознах доста хора. Но това са подробности.

Думата ми е за Мисия Лондон. В днешни дни. Един служител на Мисията, сигурно от престараване, решил да драсне покана от мое име до когото сметне за добре и с тема, която му звучи достатъчно респектиращо и в същото време дипломатично, без да си направи труда да пита или поне информира нито администрацията на президента, нито мен – „канещата”.

Длъжна съм да споделя следното: когато придружавам президента в чужбина наистина правя срещи с българи – представители единствено на българските училища там или на организации, съхраняващи и популяризиращи българските традиции и култура. Срещите са неформални. Нося учебни помагала, книги, съдействам с каквото мога. На такива срещи присъстват не повече от двадесет човека. Правим ги непосредствено преди срещата на президента с българската общност. Така е било, така и ще бъде занапред. Всякакви други трактовки са неистина или умишлен опит чрез мен да се злепостави държавният глава.

И за финал – вече бях вкарана в идентичен сценарий още през месец януари, тази година, при посещението на президента в Брюксел. „Мисия Брюксел” също е добро заглавие за книга. Но, за жалост на мнозина, без „истерично самовлюбената жена на български държавник”(по Л.Дилов-син).“

По-парадоксалното в случая е, че проверка на Епицентър.бг първо направена в българската мисия в Лондон, а след това и в пресцентъра на държавния глава установи, бе потвърдено, че ще има среща на г-жа Радева с българската общност в Лондон, но все още нямат информация за програмата на посещението на президента във Великобритания. Посочените институции обаче не са уведомили основното действащо лице, а именно „канещата“ съпруга на държавния глава за инициативата, която се готви от нейно име.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране