06.12.2017 | 0:01
Проверяват всички болници за неизгодни договори
МБАЛ "Христо Ботев" фалирала на принципа "болница в болница"

До 20 декември ще бъдат извършени проверки във всички болници в страната, които са държавна и общинска собственост. Очаква се резултатите да са на разположение на здравния министър Кирил Ананиев до 22 декември. От здравното министерство в проверките ще участват представители на РЗИ и на РЗОК, но не от регионите, в които са лечебните заведения, а на кръстосан принцип. В инспекциите ще участват и представители на МВР. Това стана ясно на пресконференция на министрите на здравеопазването и на вътрешните работи Кирил Ананиев и Валентин Радев и на главния прокурор Сотир Цацаров. Радев се обърна към медицинския персонал на лечебните заведения с молба за съдействие, тъй като терминологията в тази сфера била трудна за служителите на МВР.

На 16 ноември в прокуратурата са постъпили 40 класьора с договори на 295 държавни и общински болници, приютили в сградите си частни. От тях 195 са със 100% държавно участие, 127 – със 100% общинско, а останалите са държавно и общинско участие. Законът за лечебните заведения им дава такова право, но единствено в случай, че частната болница изпълнява дейности, които не изпълнява държавната или общинската. В Благоевград например 2 държавни лечебни заведения имат 53 договора. Цацаров даде пример с врачанската болница, която се оказа, че има два договора с частни болници – „Медикакор“ и „Вивамедика“.

Вместо да печели от наемите, държавната болница е пред фалит – получила малко повече от 1,1 млн. лв. от „Медикакор“ под формата на остаряла и негодна техника, а печалбата на „наемателя“ била 14,8 млн. лв. Подобна е ситуацията и с ловешката болница, където приходите на държавната са 1,3 млн. лв., а на частната „Кардиолайф“ – над 13 млн. лв. Според Цацаров практиката „болница в болница“ е един от начините за източване на обществен ресурс. Той заяви, че законът не позволява да бъде търсена наказателна отговорност за неизгодни договори, подписани със съгласието на директорския борд. Ще се търси наказателна отговорност за безстопанственост само на директори, които самостоятелно са подписвали неизгодни договори.

Риторичния въпрос на Цацаров защо болниците трябва да са търговски дружества Кирил Ананиев коментира, че е необходимо да се промени и начинът на финансирането им. По отношение болницата в Белоградчик, здравният министър заяви, че министър-председателят Бойко Борисов му разпоредил да намери начин да бъде възстановена работата й.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране