11.10.2018 | 17:50
Путин: България може да играе важна роля в доставките на руски газ към Европа
Новоназначеният български посланик Атанас Кръстин връчи акредитивните си писма на президента на Русия

Руският президент Владимир Путин вижда нови възможности за София да играе съществена роля за транзита на газ за Европа, предаде ТАСС. Той каза това на церемония по връчването на акредитивните писма на българския посланик в Русия Атанас Василев Кръстин.

„През май на посещение в нашата страна бяха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. Състоялите се разговори потвърдиха взаимните намерения за по-нататъшно задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, включително в енергийната сфера“, изтъкна руският държавен глава.

Той изрази съжаление, че проектът за газопровод Южен поток не е бил реализиран, но отбеляза, че „сега се появяват нови възможности България да играе значителна роля за транзита на руския газ за европейските пазари“. Путин подчерта, че отношенията с България се основават на традицията на дружба и духовна близост на народите. Той припомни, че тази година се отбелязват 140 години от освобождението на България от османско робство.

Dir.bg припомня, че вчера руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия „Росия 24“ каза, че продължението на едната линия трябва да осигури доставки на газ в югоизточната част на Европа, в страните, които имат нужда от газ. За нас в момента най-приоритетно направление безспорно е направлението към България и Австрия. Има различни варианти за маршрута.

На 4 октомври руският президент предупреди Европейския съюз да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси. Като лош пример той посочи България. Тогава той каза: „Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта „Северен поток 2“, както някога България в „Южен поток. България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през „Турски поток“, отбеляза руският президент. „Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси“, добави Путин и припомни печалната съдба на проекта „Южен поток“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране