09.11.2017 | 16:28
Путин: Допинг обвиненията са заради изборите в Русия догодина
Предадохме пробите от Сочи`14 в Лозана. Кой ги е драскал и гризал там - ние не знаем, заяви руският президент

Руският президент Владимир Путин изрази недоумение по повод обвиненията в доклада „Макаларън“, че на шишенцата с проби на руски олимпийци в Сочи`14 са намерени драскотини, което показвало, че са отваряни и подменяни. За да изясни как това е ставало МОК назначи комисия с председател Самуел Шмид, която трябва да публикува своя доклад до края на ноември.

„Главната теза сега (по обвиненията към Русия) е в това, че на много от епруветките с проби на руски спортисти са открити някакви следи, както казват – драскотини, които можели да свидетелстват, че епруветките са били отваряни и пробите подменяни – заяви Путин на среща с работници от Челябинския компресорен завод. – След олимпиадата в Сочи ние буквално след няколко седмици предадохме, по указание на МОК, всички тези проби в Лозана, в хранилище, което всъщност е под контрола на световната антидопингова агенция WADA. При предаването в Лозана никой нямаше забележки, никой не формулира някакви коментари. Те се пазиха там две или три години и чак след това започнаха въпросите относно това, че може би са отваряни. Какво са правили там с тези проби? Кой ги е драскал или гризал там? Ние не знаем това“.

Путин свърза обвиненията за държавно подкрепяна допинг система в Русия с предстоящите през 2018 г. президентски избори. „Ето какво ме безпокои. Олимпиадата (в Пьончан) трябва да започне през февруари, а изборите за президент кога са – през март. Възникват много големи съмнения, че всичко се прави, за да се създаде необходимата на някого обстановка на недоволство на любителите на спорта, на спортистите – че едва ли не държавата е замесена в нарушения и е отговорна за това“.

Руският президент допълни, че международните спортни организации, в това число МОК, са много зависими от ред компоненти, преди всичко от спонсорите, след това от притежателите на тв права, от рекламодатели. Според него „това е огромен пласт от връзки и зависимости“.
„И контролният пакет е в САЩ, защото там са основните компании, които поръчват и плащат за тв парва, там са основните спонсори, там са основните рекламодатели. В отговор на нашето мнимо вмешателство в техните избори (на САЩ), искат да създадат проблеми при избора на президента на Русия – счита Путин. – Ако това е така, много лошо, защото се подкопава самият смисъл на олимпийското движение. Защото спортът, както и културата, трябва да бъде извън всякаква политика. Защото това са мостове, които обединяват хората, а не нещо, което разрушава отношенията между държавите“.

Путин също така е уверен, че антидопинговата система в световния спорт се нуждае от усъвършенстване.
„Трябва да се сложи ред в световната антидопингова система. Много любители на спорта в Русия знаят, че по т.нар. медицински показания, на някои спортисти е разрешено да приемат забранени за другите препарати. По този начин някои получават конкурентни предимства. Ако човек е болен и е принуден да приема лекарства, тогава нека участва в параолимпийските игри, или пък да се състезава извън програмата“, добави Путин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране