15.05.2018 | 19:24
Путин подкара камион по новооткрития Кримски мост

Руският президент Владимир Путин откри автомобилната част на Кримския мост на официална церемония, показаха руските телевизии. Държавният глава подкара „Камаз“ по новооткрития мост, който е с дължина 19 километра. Управляваният от Путин камион води колона от 36 строителни камиона. „Да тръгваме“, обяви той преди да поведе колоната от камиони и шофира около 20 минути по новия мост.
Президентът заяви по време на разговор с работници, че автомобилната част от моста е построена качествено и в срок, дори половин година по-рано. Владимир Путин не се съмнява, че движението на камиони ще бъде открито през есента, а на влакове през 2019 г. По план движението на автомобили трябваше да бъде открито през декември. Официално движението по моста над Керченския проток, съединяващ Черно море и Азовско море, ще бъде открито утре рно сутринта.
Мостът е изграден със средства от федералния бюджет. Стойността на проекта е 228 милиарда рубли (3.7 милиарда долара). Кримският мост, свързващ Краснодар с кримския град Керч, е от две части – едната е за автомобили, която ще бъде открита утре, а другата е за влакове, като работата по железопътното трасе ще приключи през следващата година. Няколко месеца няма да се позволява на камиони да преминават по трасето. Кримският мост е по-дълъг от моста „Вашку да Гама“ и така се превръща в най-дългия в Европа.
В същото време украинският министър-председател Володимир Гройсман осъди отварянето на новия мост, тъй като Киев разглежда присъединилия се след референдум полуостров към Русия през 2014 г. за украинска територия. „Руските окупационни сили, които временно окупираха Крим, продължават да действат извън международните закони”, заяви Гройсман. Украйна разкритикува проекта, тъй като ще окаже негативно влияние върху околната среда и по-големи кораби няма да могат да акостират на пристанища в Азовско море.

Украинските власти подозират в „държавна измяна“ журналист и ръководен кадър от руската обществена информационна агенция РИА Новости-Украйна, задържан сутринта в Киев, предадоха агенциите, като цитират службите за сигурност и прокуратурата на Украйна. Журналистът Кирило Вишински е обвинен в „държавна измяна“, заяви пред медиите представител на украинската прокуратура, на съвместна пресконференция със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), която претърси по-рано във вторник офис на агенцията в Киев. Вишински рискува до 15 години затвор. Той е работил за украински медии, преди да стане преди няколко години кореспондент на руската обществена телевизия „Россия“, а после да премине към РИА Новости.

51-годишният украинец е получил през 2015 г. и руски паспорт, според указ на президента Владимир Путин, публикуван на сайта на Кремъл. СБУ го обвинява в извършването на „подривни дейности“ по искане на Москва и по-конкретно, че се е опитвал „да оправдае анексирането на Крим“ от Русия през 2014 г., и да „подкрепя“ проруските сепаратисти в Източна Украйна, по думите на заместник-директора на службата Виктор Кононенко. Украинските служби за сигурност претърсиха днес офиса на две руски държавни медии – телевизия RT и информационна агенция РИА Новости, предизвиквайки гнева на Кремъл, който обеща да вземе „реципрочни мерки“. СБУ заяви, че е разкрила „мрежа от медийни структури, използвани от Москва, за водене на хибридна война“ срещу Киев.

Сайтът на агенция РИА Новости-Украйна престана да се обновява. По-късно украинското интернет издание „Главред“ цитира Маргарита Симонян, главен редактор на руската телевизия RT, която написа в Туитър, че Киев е решил „да отмъсти“ на Русия за Кримския мост. Новоизграденият мост свързва континентална Русия с Кримския полуостров, който страната отне от Украйна през 2014 година. Симонян съобщи, че украински сили на реда са нахлули в офиса на Ар Ти в Киев. „Нашите служители не отговарят на обажданията, сайтът ни не се обновява, телефоните са блокирани“, пише тя. Говорителката на СБУ потвърди, че е обискиран и киевският офис на RT- по думите й телевизията е „забранена в Украйна“, посочва Франс прес.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече възмутителни действията на СБУ представители на руски медии. „Ако тези действия на правоохранителните органи в Украйна имат някаква връзка с професионалната дейност на тези медии, това са възмутителни и дразнещи действия, които са в разрез с всички норми и правила и заслужават да бъдат най-твърдо осъдени по линия на съответните международни организации“, заяви пред журналисти Дмитрий Песков. „Ние впрочем ще очакваме с нетърпение тази твърда и безкомпромисна реакция“, добави той. Русия ще вземе ответни мерки след действията на СБУ спрямо руски медии – ще действа квалифицирано, но и настойчиво, бранейки интересите на руските средства за масова информация, увери говорителят на Кремъл.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране