26.05.2016 | 0:01
Путин помилва Савченко
Москва върна на Киев украинката срещу двама осъдени руснаци

Украинката Надежда Савченко вчера се завърна в родината си на борда на президентския самолет, съобщи на страницата си в туитър лично украинският президент Петро Порошенко. „Президентският самолет с героя на Украйна Надежда Савченко се приземи… Поздравявам украинците и целия свят с нашата Победа!“, гласи съобщението.

Междувременно руски самолет докара в Москва руснаците Евгений Ерофеев и Александър Александров, които бяха осъдени в Украйна. Вчера следобед стана известно, че руският президент Владимир Путин е подписал указ за помилването на Савченко. С молба за помилване към държавния глава се обърнали роднини на загиналите в Донбас журналисти.

„Искам да ви благодаря за тази позиция и да изразя надежда, че подобни решения, продиктувани преди всичко от хуманни съображения, ще доведат до намаляване на противостоенето в зоната на конфликта и ще помогнат да се избягнат подобни ужасни и ненужни загуби“, изтъкна Путин на среща с вдовиците.

По-рано адвокатът на Александров съобщи, че Порошенко е получил ходатайство за помилване на задържаните в Донбас руснаци, но не разкри кой именно е подал молбата. По думите на адвоката на Ерофеев самите те, както и защитата им, не са имали намерение да молят за помилване, тъй като не смятат присъдата за законна.

Окончателната договореност за размяната на Савченко с руснаците Евгений Ерофеев и Александър Александров е била постигната по време на преговорите между лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна, състояли се през нощта на 24 май. Това съобщи руският в. „Комерсант“, цитиран от Лента.ру. Председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко обаче уточни, че това не е било размяна, а е станало на основата на ратифицираната от Украйна и Русия Европейска харта за предаване на осъдени лица.

Ерофеев и Александров бяха задържани в Донбас на 16 май миналата година. Тогава в Киев веднага обявиха, че те са действащи военнослужещи в руската армия. Руското Министерство на отбраната потвърди гражданството на Ерофеев и Александров, но съобщи, че към момента на задържането им те не са били служители в армията.

Месец преди това съд в Ростов осъди на 22 години затвор украинския пилот Надежда Савченко. Савченко бе пленена от проруските опълченци в Източна Украйна и предадена на Русия. Съдът установи, че на 17 юни 2014 г. тя е насочила артилерийски огън по блокпост на лугански опълченци, в резултат на което загинаха намиращите се там руски журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин. Савченко се превърна в родината си в символ на съпротивата срещу Русия и дори бе избрана задочно за депутат.

Пристигането на двамата руснаци в Москва бе отразено скромно. За сметка на това Савченко бе посрещната в Украйна като герой. „Напук на тях оцелях!“, изкрещя украинката на очакващите я на летището журналисти. Савченко каза пред репортерите, че много й се иска да изпие няколко литра водка, за да дойде на себе си след полета. Тя гордо отказа да приеме букет цветя от пристигналата да я посрещне Юлия Тимошенко, лидер на партия „Баткившчина“, съобщи Газета.ру. Савченко обяви, че не знае как да направи така, че украинците да живеят добре. Но пък е готова да даде за това живота си.

Президентът Порошенко от своя страна заяви на пресконференция, че възнамерява да върне Донбас и Крим на Украйна. „Както върнахме Надежда, така ще върнем Донбас и Крим“, цитира Газета.ру думите на Порошенко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране