07.12.2018 | 18:22
Путин пред Ципрас: Продължението на „Турски поток“ може да мине през Гърция
Сега се обсъжда този въпрос, търсят се икономически добри за всички страни решения, каза руският президент

Руският президент Владимир Путин не изключи преминаването на втората тръба на „Турски поток“ през Гърция.  „Това е напълно реално“, каза Путин на пресконференцията с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

RT водеше директно предаване от Кремъл на събитието.

Според Путин, въпросът се обсъжда както с Гърция, така и с Турция и решението ще е икономически изгодно за всички страни. От своя страна, Ципрас обяви ,че страната му вече е почти готова с газопровода ТАР и няма причина да не може да бъде включен и руски газ по пътя към Европа и по-точно към Италия.

„Готови сме да разгледаме възможностите за включване на гръцки компании към големи инфраструктурни проекти за доставки на руски газ в Европа по южния маршрут“, каза Путин.

Той подчерта, че енергетиката е много важна сфера от сътрудничеството на страните. Руският лидер напомни, че години наред Русия доставя в Гърция енергийни ресурси, осигурявайки над половината от потребностите на страната от газ и 10 процента от потребностите от петрол.

Путин посочи, че руските иновативни компании имат за цел да излязат на гръцкия пазар с широк асортимент продукция и услуги.

Руският президент заяви още, че с възстановяването на гръцката икономика руските инвестиции ще се увеличават. Както е известно, вариантите за втората тръба по пътя й към Европа са два – през Гърция и след това през Адриатическо море до Италия и през България, Сърбия, Унгария, Словакия до Австрия. Все още няма официално решение, макар че „Газпром“ обяви интереса си да участва в обявения от „Булгартрансгаз“ тендер за нови газови мощности през декември.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране