16.06.2017 | 0:01
Путин предложи убежище на бившия шеф на ФБР
Руският президент е готов на разговори с протестиращи, които не си правят личен пиар

Русия е готова да предостави политическо убежище на уволнения шеф на американското ФБР Джеймс Коми, ако започнат да го преследват заради предадената на медии информация за разговорите му с президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви вчера руският държавен глава Владимир Путин по време на годишната си „Пряка линия“. „С какво директорът на ФБР е по-различен от г-н Едуард Сноудън? Той е като правозащитник, който защитава определена позиция. Впрочем, ако в тази връзка срещу него започне преследване, ние и на него сме готови да предоставим политическо убежище в Русия. Той трябва да е наясно с това“, каза Путин в отговор на въпрос в прякото телевизионно предаване, по време на което той отговаря на въпроси на граждани.

На въпрос готова ли е Русия да живее в условия на санкции цяло десетилетие, Путин отговори, че историята на страната показва, че руснаците са живели в условия на санкции почти през цялото време на съществуването си . „Ако не беше Крим, щяха да измислят нещо друго за сдържане на Русия“, отбеляза той. Владимир Путин изтъкна, че санкциите имат и плюсове, тъй като подтикват руснаците да „включат по-интензивно мозъците, ресурсите и талантите си“. „Ние реално имаме ръст на производството в такива сложни области като радиоелектроника, ракетостроене, фармация, тежко машиностроене, да не говорим за селското стопанство“, подчерта руският държавен глава. Путин обаче допълни, че ако Западът отмени санкциите, Русия ще отвърне със същото.

Запитан дали е готов да разговаря с някого от представителите на опозицията, президентът отговори: „Готови сме да разговаряме с всички, които искат заедно с мен да решават проблемите, а не използват трудностите, за да си правят собствен политически пиар и трупане на точки и повишаване на политическото напрежение“. Путин сравни лидерите на опозицията с т.нар. управляващи компании, които държат парите на хората за комунални услуги, но в същото време заради тях няма топла вода, например. „Същото е и с опозиционерите – трябва да бъдат изключени от паричните потоци, за да не спекулират с проблемите и да не ги усложняват. Трябват ни предложения за решаване на проблемите, а не да се работи за задълбочаването им“, каза Путин само няколко дни след като отново десетки хиляди руснаци, предимно младежи, протестираха из цяла Русия срещу корупцията по висшите етажи на властта.

Докато президентът уверяваше публиката, че е запознат с проблемите на нацията, изпратени като съобщения, въпроси и коментари бяха изписвани на екраните, като сред тях имаше и някои доста хапливи забележки за неговото управление. „Путин, наистина ли смяташ, че хората вярват на този цирк с организираните въпроси?“, пишеше в едно от съобщенията. В няколко съобщения също така се призоваваше и за край на управлението на президента след следващите президентски избори догодина и на които се очаква Путин да спечели четвърти мандат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране