15.05.2019 | 0:01
Путин се похвали с модерни оръжия
Руският президент иска защита от хиперзвуково оръжие, преди който и друг в света да се сдобие с такава

Руският президент Владимир Путин отчете високо ниво на обезпечаване на стратегическите ядрени сили на страната със съвременно въоръжение, предаде ТАСС.

Според изнесената от Путин информация на заседание в Сочи по развитието на руските въоръжени сили, 82% от въоръжението на стратегическите сили на страната е ново. „Сериозно придвижване напред“, така руският президент окачестви осъвременяването на руските средства за водене на война.  Във Военнокосмическите сили задачата е изпълнена до 74%, във Военноморския флот – надхвърля 60 на сто, а в сухопътните сили работата е завършена наполовина. Путин даде напътствия на висшите военни и на отбранителната промишленост да осигурят средства за защита от хиперзвуково оръжие, преди който и друг в света да се сдобие с такива. „Прекрасно знаем, че засега само ние разполагаме с хиперзвуково оръжие, но рано или късно и в други водещи страни ще имат такова“, каза Владимир Путин.

Руският президент проведе поредица от заседания с ръководството на Министерството на отбраната и с предприятията от отбранително-промишления комплекс. Заседанията са посветени на разработването и внедряването във въздушно-космическите войски на най-новите образци оръжие. Путин обърна внимание върху промените във военнополитическата обстановка в света, които, по думите му, влияят отрицателно на регионалната и глобалната сигурност. „Имам предвид преди всичко, разбира се, излизането на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, както и много други фактори. Всичко това изисква от нас последователно развитие на перспективните оръжейни системи, основани на иновационните технологии“, каза Путин. Преди това той посети завод в Казан, където се произвеждат бомбардировачите ТУ-160, както и град Ахтубинск в Астраханска област, където огледа най-новите модели Су-57 и МиГ-31.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга спекулации, че мероприятията на президента, свързани с нови въоръжения, са сигнал към САЩ за обсъждане на темата за разоръжаването. „Президентът се занимава с въпроси на военнопромишления комплекс два пъти в годината и целта е именно развитие на сектора, а не изпращане на послания до някого“, подчерта Песков.

Американският президент Доналд Тръмп иска да намери начин да си сътрудничи с Москва, заяви държавният секретар Майк Помпео в началото на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров в руския град Сочи. Лавров каза на своя американски колега, че Москва също е готова да отвори нова страница във взаимоотношенията между двете страни. „Вярвам, че е време да построим нов, по-отговорен и конструктивен модел за взаимно възприемане… Ние сме готови за това”, заяви Лавров. Помпео каза, че с нетърпение ще очаква и втората им среща след няколко седмици в Осака на срещата на Г-20. Той също така заяви, че САЩ и Русия може да намерят обща основа по въпроса за контрол над въоръженията, неразпространението на ядрени оръжия и регионалните конфликти. Очакваше се Помпео да се срещне и с Владимир Путин.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране