12.11.2017 | 0:01
Путин: Тръмп е възпитан и добронамерен човек
Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ

Руският президент Владимир Путин определи разговорите с американския си колега Доналд Тръмп във Виетнам като приятни и добронамерени. Той обаче изрази съжаление за недостатъчното време за обсъждане на целия комплекс от руско-американските отношения, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

След края на срещата на върха на АТИС журналист зададе на Путин въпрос дали е изпитал лично навика на президента на САЩ за силно ръкостискане. Руският президент заяви, че не познава навиците на Тръмп и двамата не се познават добре. „Но президентът на САЩ се държи изключително коректно и доброжелателно“, подчерта руският държавен глава, определяйки диалога с американския си колега като нормален. Тръмп е „възпитан човек, приятен в общуването и при съвместна работа“, добави Путин. „За съжаление, имаме малко време, засега не успяваме да поговорим по-подробно за целия комплекс от нашите отношения, а има какво да се обсъди – и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическите взаимодействия, които днес са практически нулеви“, заяви той.

Без съмнение трябва да се намери възможност за провеждане на руско-американски преговори, включително на равнище президенти, подчерта Путин. Според него причината да не бъде организирана среща между двамата президенти в кулоарите на срещата на АТИС, са протоколни формалности и различията в графика им на работа. „Не се е случило нищо страшно“, увери той.

Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ, но трябва да се решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег, заяви Путин.

„Вижте, ние сме сключили Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3). Когато се сключваше този договор аз не бях президент на Русия и президентът Тръмп не участваше в подготовката на този документ, но той съществува и някои въпроси трябва да бъдат обсъдени“, подчерта руският президент.

Другият проблем е, че „чуваме упреци от някои партньори от САЩ, че Русия била нарушавала договора (за ракетите със среден и малък обсег). Но тогава трябва да се покаже къде точно го нарушаваме“, заяви Путин.

Путин определи действията на САЩ срещу руски медии като посегателство над свободата на словото и заяви, че отговорът на Москва ще бъде огледален. „Атаката срещу наши медии в САЩ е атака срещу свободата на словото, без всякакво съмнение, и ние сме разочаровани от това“, заяви Путин. “

Това, което се обсъжда в момента в Държавната дума (долната камара на парламента), може да е малко рязко, но това е естествено“, подчерта той във връзка с обсъжданите ответни мерки на действията на САЩ срещу руски медии. Руският президент заяви, че едва вчера е научил за съобщенията за предполагаеми връзки на негови роднини с администрацията на САЩ и ги определи като „бълнуване“.

Предполагаемата връзка между бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и Москва е измислена от противниците на президента на САЩ, за да му навреди, заяви Путин.
Руският президент определи като абсурдни обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година. „Всичко, свързано с руското досие в САЩ, показва само вътрешната политическа борба в тази страна“, подчерта той.

Работата по ликвидиране на терористите в Сирия е на път да приключи и основната задача на този етап е да се създадат условия за политическо уреждане, заяви Путин. „В момента най-важното е да се приключи тази работа, да се укрепят споразуменията за зоните за деескалация, да се укрепи режима на прекратяване на огъня и да се създадат условия за започване на политически процес“, подчерта той.

Отношенията Китай-Русия

През близките години китайската икономика ще стане номер едно в света, а обемът на двустранната търговия с Русия ще достигне поставената цел от 100 милиарда долара, прогнозира руският президент. Той заяви, че в кулоарите на срещата на АТИС е разговарял с китайския си колега Си Цзинпин, който го е информирал подробно за резултатите от конгреса на Китайската комунистическа партия и средносрочните планове за развитие на страната.

„Това е важно, защото Китай е нашият най-голям търговски и икономически партньор и за нас е важно да разбираме как и накъде върви тази голяма икономика, която през идните години без съмнение ще заеме първо място в света“, подчерта Путин, като напомни, че редовно се среща със Си Цзинпин. „Имаме много планове в областта на енергетиката и особено на атомната енергетика“, съобщи руският президент и добави, че страните имат добри перспективи за сътрудничество при усвояването на космическото пространство, в авиацията и в строенето на хеликоптери.

Путин подчерта, че е необходимо да се коригира работата с Китай, като се отчитат плановете за развитие на Евразийския икономически съюз и съгласуването им с китайската инициатива „Един пояс-един път“.

Позициите на Русия и Китай във външната политика са много близки или съвпадащи в ключовите точки, добави руският президент. Един от тези ключови въпроси е Северна Корея , подчерта той. „Ние смятаме, че това е проблем и не признаваме ядрения статут на Северна Корея“, заяви Путин.

В същото време Москва и Пекин смятат, че всички страни трябва да понижат напрежението и да намерят сили да седнат на масата за преговори, уточни той. Няма друг начин за решаване на проблема, подчерта руският президент и напомни, че Москва и Пекин са предложили пътна карта за решаване на проблема. Той отбеляза, че в последно време има обнадеждващи сигнали от редица страни, показващи разбиране, че мирното решение на проблема няма алтернатива.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране