07.06.2018 | 16:54
Путин: Трета световна война ще сложи край на цивилизацията

Трета световна война може да сложи край на цивилизацията, Това заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на традиционната „Пряка линия“, на която в продължение на няколко часа отговаря на въпроси на руски граждани, съобщават руски медии. Нова световна война може да „сложи край на цивилизацията“, предупреди Путин. Страхът от взаимно унищожение, по думите му, сдържа водещите държави от резки движения и заставя да се уважават. „Не знам с какви оръжия ще се води Третата световна война, но в четвъртата ще се бият с камъни и дървета“, цитира той Алберт Айнщайн. Според него страхът от взаимно унищожение, както и стратегическият паритет, са принудили световните сили да се уважават след края на Втората световна война. Президентът подчерта необходимостта от сядане на масата за преговори и приемане на решения, които ще гарантират европейската сигурност, отговаряща на днешната реалност.

Според него „безкрайните“ обвинения на Запада по адрес на Русия са политическа грешка, пояснявайки, че тези политики са вредни за всички. Путин смята, че западните партньори постепенно започват да осъзнават необходимостта от установяване на отношения с Москва, въпреки че Западът гледа на Русия като на заплаха и конкурент. Държавният глава не може да даде прогноза кога ще се възстановят отношенията със Запада, но подчерта, че Русия е длъжна да защити интересите и стремежите си. Русия трябва да защити интересите си в сферата на икономиката и сигурността. Но в същото време ние винаги се стремим към намиране на компромиси. Тъжно, партньорите на Русия отказват да признаят интересите ни, продължи той.

Държавният глава на Русия призова света да преговаря и да разработи нови механизми за международна сигурност. Руският лидер вярва, че оказваният натиск над руски компании в чужбина подкопава доверието към икономическите политики на западните държави. Путин също подчерта, че изтеглянето на САЩ от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана е опит за унищожение на стратегическия паритет. САЩ хапят ръката, която ги храни с тези ограничения, коментира той наложените от САЩ рестрикции при търговия с американски долари. Путин иначе отбеляза, че доларът „в момента е универсална валута“.

По казуса със Скрипал президентът на Русия коментира, че Москва иска консулски достъп до Юлия Скрипал, а също така иска да участва в разследването. Държавният глава вярва, че Сергей Скрипал и дъщеря му не са били отровени с бойно отровно вещество. Както Великобритания твърди, че тези хора са били нападнати с химически агент, те щяха да са мъртви за няколко минути или секунди. Слава Богу, това не се случи. Бихме искали да имаме възможността да получим достъп до нашите граждани, до Юлия, и да вземем участие в разследването. Ако не получим достъп, сложно е да се коментира този въпрос, обясни той. Русия ще направи всичко възможно за разрешаване на проблемите в Донбас в рамките на споразуменията от Минск, обеща той и допълни, че действащото украинско ръководство е неспособно да реши проблемите в региона. Коментирайки космическата програма на Русия, Путин съобщи, че до 2022 г. страната трябва да проведе първи изпитания на свръхтежка ракета с безпилотен режим, а до 2024 г. вече да влезе в употреба. Владимир Путин съобщи, че една от основните амбиции на Москва е да върне превъзходството си в космическата индустрия. Той добави, че Русия развива планове за подобряване на космическата техника и сателити с цел да върне водещата си позиция в сектора.Руският президент обеща на блогъри, че няма да затварят социални медии.

До момента са отправени около 2 милиона въпроса към руския президент, като повечето са свързани с вътрешни проблеми. Това е първата „Пряка линия“ на Путин в новия му шестгодишен мандат и 16-ата от 2001 г. Той е участвал в предаването 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер. Тази година форматът е изменен, тъй като за първи път от десетилетие няма да има руски граждани в залата. Очаква се да отговори на десетки въпроси в продължение на около четири часа. Най-дългото предаване през годините е 4 часа и 47 минути.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране