19.05.2018 | 6:10
Путин увери Меркел, че няма да спре газа през Украйна

Ние ще продължим с доставките на газ през Украйна дотогава, докато ни е изгодно. В това увери руският президент Владмир Путин канцлера Ангела Меркел. Двамата се срещнаха в Сочи днес, а очаквано немският лидер лобира за интересите на Украйна около газовия проект „Северен поток-2“. И Путин, и Меркел бяха категорични, че проектът ще се реализира. Канцлерът поиска гаранции, че газът през Украйна няма да спре.
Позицията на Германия е, че този проект не трябва да носи икономически вреди на Киев, каза Меркел.
Ролята на Украйна като транзитна държава трябва да се запази и Германия е готова да изиграе ролята си, добави германкият концлер.

Путин съобщи условията за транзита на газ през Украйна след пускането на „Северен поток-2“.
След стартирането на „Северен поток-2“ няма план за спиране на транзита на руски газ през Украйна. Искам да подчертая, че доставките ще продължат, ако се докаже, че са икономически оправдани, подчерта той.
Според руския президент това е изключително търговски проект и той няма нищо общо с политиката. „Проблемът е, че „Северен поток 2″ предвижда и може да се използва не само за преки доставки до Германия, но и до други европейски страни. А Доналд не е само президент на Съединените щати, а и много силен предприемач и мисли за защита на своя бизнес“, е заявил Путин, предаде БНР.

Русия винаги е разглеждала този проект икономически, а не политически, обясни Путин.
По думите му позицията на Доналд Тръмп за „Северен поток-2“ е обусловена от това, че той е предприемач и се надява да насърчи доставките на американски втечнен газ на европейския пазар. Меркел подчерта, че Германия разглежда проекта като търговски.

Путин и Меркел са обсъдили и напрежението след оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран. И двамата са на мнение, че е от интерес за Иран да остане в сделката. Меркел е заявила също, че Русия остава стратегически партньор за Германия и добрите отношения с Москва не пречат на продължаване на транс-атлантическото сътрудничество.

По въпроса за Сирия канцлерът е уверен, че урегулирането на конфликта в региона трябва да стане под егидата на ООН.

Журналист на „Ройтерс“ попита дали има „ренесанс“ в руско-германските отношения, на който Меркел отговори, че е важно да се запази стратегическото партньорство с Русия. Нашите отношения трябва да преодолеят сложните моменти. Нужно е да продължим диалога, каза германският лидер. Путин от своя страна заяви, че руско-германските отношения имат „своя динамика“ и че двете държави са сключили важни икономически проекти.

Президентът изрази възмущението си от задържания руски журналист в Украйна и поясни, че е обсъдил въпроса с Меркел. Лидерът на Германия обеща да повдигне въпроса по време на разговор с украинския лидер Петро Порошенко.

Държавният глава на Русия коментира и новината за изписания Сергей Скрипал. Той повтори позицията на Москва, че е под съмнение версията за отравянето на бившия руски агент. Той припомни, че предложението на Москва към Лондон за съвместно разследване остава в сила. Путин пожела на Скрипал „добро здраве“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране