14.06.2017 | 0:01
Путин във филм на Оливър Стоун: САЩ си отгледаха „Ал Кайда“
Първата серия от документалната лента бе излъчена в понеделник

Руският президент Владимир Путин обяви пред Оливър Стоун, че терористичната мрежа „Ал Кайда“ е резултат от дейността на САЩ. Путин даде интервю пред американския режисьор, което е включено в четирисерийния документален филм на „Интервюта с Путин“. Излъчването му започна в понеделник по кабелния канал „Шоутайм“, съобщи ТАСС.

„Ал Кайда“ не е резултат на наша дейност, това е резултат от дейността на американските ни приятели“, заяви руският президент. „Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и „Ал Кайда“, и Бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. Това е тяхна вина“, каза още Путин.

Той заяви също, че специалните служби на САЩ са помагали на бойците в Чечения и не са обръщали внимание на протестите на Москва, по този повод Москва има доказателства, каза руският президент.
Във филма Путин казва, че договорките за неразширяване на НАТО на изток е трябвало да бъдат записани на хартия и е било грешка на Горбачов да разчита на приказките на САЩ и НАТО, че след обединяването на Германия и изтеглянето на руските войски от Източна Германия западната граница на НАТО няма да бъде преместена по-далеч от източната граница на ГДР.

Путин определи като грешка антируската реторика, която се вихри в САЩ по време на предизборни кампании. „За съжаление в САЩ стана модерно да се спекулира и, бих казал, да се злоупотребява с руската тема. След това ни казват: „Вие не обръщайте особено внимание! Трябва да разберете, че това е просто предизборна реторика, ние след това с вас ще се договорим“. Но да се жертват междудържавните отношения по време на текущи политически процеси е голяма грешка“, каза руският президент.

Заедно с това Путин допуска, че стратегията на САЩ е да се унищожи икономиката на Русия и да се смени ръководството, да се направи от страната съюзник и в крайна сметка да се отнеме ядреният й арсенал.
„Това е грешна политика именно защото такъв поглед на отношенията с Русия не визира бъдещето. Хората, които мислят така, не гледат поне 25-50 г. напред. А ако гледаха, то, със сигурност, щяха да изграждат други отношения с Русия и нямаше да се опитват да превърнат Русия в свой васал“, отбеляза той.

Путин също така предлага на Вашингтон да изгражда с Москва равноправни отношения, а не да харчи милиарди долари за отбрана. В интервютата си за Стоун Путин говори по различни политически въпроси, разказва за семейството си, за желанието си да работи в КГБ.  На въпроса обича ли внуците си, Путин отговори :“Много“. В същото време каза, че за съжаление рядко успява да си поиграе с тях. Разказвайки за семейството си, президентът отбеляза, че е много горд с дъщерите си, които не се занимават нито с политика, нито с бизнес, те се занимават с наука, образование.

Останалата част от четиричасовия филм на Оливър Стоун ще бъде показана до 15 юни по „Шоутайм“, която е част от медийната група Си Би Ес – една от най-големите в САЩ. Фрагменти от интервютата обаче вече изтекоха и стана ясно, че освен разговори за взаимоотношенията между САЩ и Русия, продукцията показва как Путин тренира на кростренажор, как играе хокей и храни с моркови собствения си кон, кръстен на името на холандския физик Йоханес Дидерик ван дер Ваалс. Оливър Стоун и работещият от дълги години с него продуцент Фернандо Суличин в продължение на две години взеха над 10 интервюта от президента на Русия. Те получиха безпрецедентен достъп до руския лидер. Последното от поредицата бе през февруари 2017 година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране