25.05.2015 | 8:35
Путин задължи министрите да се отчитат за всяка покупка
Бизнесмен го обвини в корупция, но бързо се отказа

Руският президент Вла­димир Путин подписа закон, който задължава членовете на правителството да отчитат разходите си при всяка голяма покупка, независимо дали става въпрос за поземлен имат, жилище, кола или акции, дори ако разходите не превишават съвкупния доход на семейството за три години, предаде Интерфакс.

За целта е внесена поправка по инициатива на министерския съвет и във федералния конституционен закон “За правителството на Руската федерация”.Според предишната действаща редакция членовете на правителството бяха задължени да представят сведенияза своите разходи, а също за разходите на своите съпрузи и непълнолетни деца при всяка сделка по закупуване на поземлен имот, друга недвижима собственост, транспортно средство, ценни книжа, акции, ако сумата на сделката превишава общия доход на министъра и неговата съпруга за последните три години, предшестващи сделката.

Сега последното условие отпада.Внася се и уточнение, че членовете на правителството нямат право да се занимават с предприемателска дейност лично или чрез доверени лица, включително да участват в управлението на стопански обект независимо от неговата организационно-правна форма, освен ако не им е поръчано от правителството да участват в управлението на тази организация. Освен това министърът е длъжен да предава за времето, докато е на този пост, ценните книжа, които притежава, на доверително управление в съответствие с гражданското законодателство.

Същевременно Путин подписа и обнародва закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни организации в Русия, считани за “нежелателни” от страната.Законът, критикуван от защитниците на правата на човека, беше приет от двете камари на руския парламент във вторник и сряда.

Той “предвижда, че дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация може да бъде призната за нежелателна, ако представлява заплаха за конституционните основи на Руската федерация, отбранителните способности на страната или сигурността на правителството”, се казва в изявление на руското президентство. Защитниците на закона го описват като “превантивна мярка”, необходима след въвеждането на безпрецедентни санкции срещу Русия от страна на Запада заради украинската криза.

Чуждестранните неправителствени организации могат да бъдат забранени, а служителите им да получат затвор до шест години, или да им бъде забранено влизането на територията на Русия. Законът позволява и блокирането на банкови сметки на тези структури. Руските организации, получаващи средства от сметнати за “нежелателни” организации, ще трябва да дават отчет за дейността си.

Правозащитните организации от своя страна подложиха на критика закона. “Амнести интернешънъл” го обяви за “последната глава в безпрецедентната репресиясрещу неправителствените организации”. Според тях формулировките са прекалено общи и позволяват злоупотреби. Междувременно през нощта срещу неделя на сайта на радио “Свобода” бе публикувано интервю с руския предприемач Максим Фрейдзон, който твърди, че уж е дал подкуп за Путин по времето, когато сегашният руски президент още е работел в Санкт Петербург.

Парите били получени от Алексей Милер, който в момента е шеф на “Газпром”.Това интервю обаче не престоя дълго на сайта на “Свобода” и бе премахнато с обяснението, че това е сторено по желание на самия Фрейдзон, който се опитва да съди “Газпром” във връзка с проекта “Совекс”. Ден преди публикацията прессекретарят на Путин Дмитрий Песков предупреди, че срещу руския президент се готви клеветническа кампания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране