06.07.2017 | 17:48
Работодателите: С 460 лв. минимална заплата се насърчава готованството
Тристранката отхвърли предложението на БСП за еднократни помощи за ученици от 2, 3 и 4-ти клас

Работодателите са твърдо против предложената минимална заплата от 460 лв. на месец, която бе обсъждана на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в МС. „Този подход го приемаме като сбъркана политика по доходите, която води до там, че се стимулира готованството, ниската квалификация, нежеланието да се образоваш и работиш. Това е подход, който гони в чужбина квалифицираните работници. Получаваме много над средноевропейското при ниската квалификация“, смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Любен Томев от КНСБ подчерта, че синдикатът подкрепя решението на правителството за размера на минималната заплата на 460 лв. „На последно място сме в ЕС като минимална работна заплата. Последователна политика в това отношение ще доведе до преодоляване на съществените неравенства, които се задълбочават с всяка година“, изтъкна Томев.

Тристранката не прие и идеята на БСП за еднократна помощ освен за първокласници, също и за ученици във 2, 3 и 4-ти клас, предаде БГНЕС. Идеята на БСП бе за промени в Закона за семейните помощи за деца. КНСБ не прие предложението за включване на подоходен критерий за определяне на еднократна помощ и за ученици от 2, 3 и 4-ти клас, освен за 1 клас. От КТ „Подкрепа“, пък смятат, че предложението може да доведе до неща, които не са догледани.

„Мненията се разделиха сред синдикатите и работодателите. АИКБ се въздържа от подкрепа, той не постига иначе благородните си цели. Големият процент на младежка безработица, неграмотност, отпадане от училище, е вследствие на лошата интеграция на ромското население. Това е сериозен проблем и са нужни комплексни мерки. Ако се прави нещо такова, парите не трябва да се дават авансово, а да се приспадат от данъци, да се внасят в специални сметки, да се дават ваучери или да се възстановяват разходи след постигнати резултати“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи, че социалните партньори постигнаха единомислие и подкрепят предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси. Любен Томев от КНСБ отбеляза, че оценява промените като положителни, че те ще стимулират разделното събиране. Според него промените са крачка напред. Според КТ „Подкрепа“ контролът и дисциплинираността, която се очаква този закон да въведе няма да доведат до желания ефект, напротив ще има разнобой сред тези, които имат битов отпадък.

Работодателите подкрепиха предложенията. „Това е една реформа, която се отлага вече 15 години. Постигнато е балансирано решение. Препоръката ни е таксите да се свеждат само до броя генерирани отпадъци и тези, които ги генерират“, отбеляза Васил Велев.

социални мрежи


1 коментар

  1. Боже каза:

    Не го ли е срам този Велев, а и Данев?? ПО-големи готованци от тях няма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране