08.06.2017 | 20:02
Радев няма да обжалва решението за първата стенограма за КТБ
Общественият интерес надделява над класифицираната информация при втория документ

Президентът Румен Радев няма да обжалва решението на Административния съд – София град (АССГ), което отменя отказа му да даде достъп до първата стенограма за КТБ от проведения на 28 юни 2014 г. Консултативен съвет за национална сигурност. Информацията на „Биволъ“ бе потвърдена и пред „Сега“ от администрацията на държавния глава. От „Дондуков“ 2 обясниха, че още не е ясно дали стенограмата ще бъде огласена изцяло, нито кога точно ще стане публична. За пореден път казаха, че в близките дни Радев ще обяви решението си.

Жалбата по първата стенограма бе заведена от сайта „Биволъ“. След като упорито отказваше да осветли стенограмата, на 21 май Радев обяви в интервю за БНР: „Ще настоявам стенограмата за КТБ да бъде обявена“. Той коментира, че тя има „огромна обществена стойност, свързана с очакванията на хората“, макар че според него „няма никаква юридическа стойност и няма да даде отговор кой ограби КТБ“.

АССГ отхвърли отказа на президентството да разсекрети съдържанието и на другата стенограма от 14 юли 2014 г. Вчера от администрацията на Румен Радев обясниха пред „Сега“, че предстои той да реши как ще действа. По закон постановлението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Мотивите на президента да откаже разсекретяването на втория документ бяха, че в него се съдържа класифицирана информация. От президентството обърнаха внимание, че и това, и първото решение на АССГ отменят актовете на главния секретар на президентството и връщат преписките за ново произнасяне от страна на Радев. В същото време обаче в мотивите на съда от 5 юни се посочва, че от „Дондуков“ 2 незаконосъобразно не са посочили мотиви за отказа си да предоставят пълното съдържание на втората стенограма. Вместо това са се позовали на класифицирана информация, която представлява държавна тайна. „Ответникът се позовава само на обстоятелството, че информацията е класифицирана. Не е извършена оценка на риска от предоставянето й. Правната доктрина всякога е квалифицирала липсата на мотиви като съществено процесуално нарушение. Само на това основание актът е незаконосъобразен и следва да бъде отменен“, е написано в мотивите на АССГ.

Административният съд смята още, че в случая с КТБ позоваването на класифицирана информация 3 г. години след фалита на банката не кореспондира с реалностите в държавата и че в случая по-важно е определението за „надделяващ обществен интерес“. То е формулирано в Закона за достъп до обществена информация. „Според съда публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на КТБ, и последиците от това към юли 2014 г. би довело до повишаване на напрежението в обществото с непредсказуеми последици. Всички събития обаче са с давност от почти 3 г. и са загубили своята актуалност“, се казва в решението. АССГ предупреждава, че каквото и да е решението на Радев за втората стенограма, то трябва да е мотивирано.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране