15.02.2018 | 13:14
Радев пита Борисов: Имаш ли общи бизнес интереси с Пеевски? (видео)
Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на Пеевски?, запита държавният глава

Президентът Румен Радев директно отправи въпрос към премиера Бойко Борисов за задкулисни връзки с бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. „Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на Пеевски?“, запита държавният глава.

Коментарът му бе по повод думи на Бойко Борисов в интервю за bTV. „В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски”, заяви тогава Борисов, като допълни, че говори за Христов, който още вчера припомни, че не е бил в медията по времето, когато се заговори, че е станала собственост на депутата от ДПС (той и до момента отрича да я е притежавал – б.р.)“, каза Борисов в предаването „Питай премиера“.

Министър-председателят не атакува директно държавния глава, но направи сериозни забележки за синхрона между „Дундуков” 1 и „Дондуков” 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите, припомня телевизията.

Радев на свой ред подчерта, че напрежението между правителствтото и президентството се дължи на проблеми като „пренебрежителното отношение към националния суверенитет”, „скалъпената проверка от парламентарна комисия (за изтребителите – б.р.), прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили”, „липса на прозрачност и бетониране на корупцията с новия закон”, „катастрофата в инвестициите”, „мизерните пенсии” и др.

По отношение на поне временния отказ от внасяне на Истанбулската конвенция в парламента Радев посъветва Борисов: „Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. Да прочете конвенцията на английски или френски, това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Българският народ не отхвърли тази конвенция защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган”. Радев направи и остър коментар по отношение на външната политика на България, като посочи, че „решенията трябва да се вземат преди дадени събития”, но няма да се натрапва там, където не е канен.

1 коментар

  1. Анков каза:

    На въпросите трябва да има отговор.Това иска от много време българският народ и уважаваният Президент на България Р.Радев. На фона на грозната бедност, която изпитват съотечествениците ми,не може да се говори за милиардери.Скоро четох в един авторитетен сайт,че за последните три месеца на предходната година,сивата икономика е „родила“ 58,чисто нови българки милионери.Народът ни тъне в недоимък,хората си носят старите дрешки,някои могат да си легнат и недояли,но луксозните замъци в държавата „никнат“ като гъби след дъжд.Пред тях се спират Бентлита,Мерцедеси,които са за удобство на костюмарите и техните метреси.На въпросите зададени от Президента,трябва да има отговор.Премълчаването е знак на съгласие!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране