25.10.2016 | 0:01
Радев пред „Ройтерс“: България е член на НАТО, но не гледа на Русия като враг
"Еврофилията не означава русофобия"

Основният опозиционен претендент за президент на България заяви в понеделник, че ще търси по-добри отношения с Русия и отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, които според него нанасят щети и на двете страни.

Това разказва „Ройтерс“ за интервюто пред агенцията на Румен Радев, основният конкурент на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева за изборите на 6 ноември. В разговора Радев е заявил, че ще провежда външна политика, която ще има предвид членството ни в ЕС и НАТО, но ще е основана на националния интерес.

„България е член на НАТО и ЕС, това е стратегически избор без алтернатива, но не трябва да гледаме на Русия като на враг“, казва о.з. Генералът. България, смятана в съветските времена за най-лоялният сателит на Кремъл, отдавна е аномалия в Европа – една страна в ЕС и структурите на НАТО и в същото време чувстваща се близка до Русия, коментира „Ройтерс“.

Агенцията обяснява за читателите си, че БСП е наследник на тоталитарната компартията и иска да поправи отношенията с историческия съюзник Москва. Тя обвинава президента Росен Плевнелиев, че сеел разделение сред българите с критики за анексирането на Крим от страна на Русия и „хибридната война“, включително кибератаки и преминаване на военни самолети близко до границата, които били насочени за дестабилизиране на ЕС.

„Еврофилията не означава русофобия“, казва Радев. „Антируската реторика носи ненужни рискове.“ „Категорично ще работя за отмяна на санкциите. Кризите трябва да се решават с политически, а не с икономически, средства“, казва той в интервюто. Радев говори още за нуждата България да подобри прозрачността в публичния сектор, да напредне с правосъдната реформа и електронната администрация, ако иска да успее в борбата с масовата корупция, допълва „Ройтерс“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране