13.10.2017 | 0:01
Радев: С Борисов имаме диалог, но той трудно надвиква своите съпартийци
Иво Христов не е имал достъ до нито един класифициран документ

Надявам, че към нас ще потече азерски газ, но са необходими са условия за това. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БНТ в деня, в който започна официалното му посещение в Азербайджан. Той коментира и провала на Консултативния съвет за национална сигурност и насрочването на нова дата, защото част от участниците напуснаха предварително.

„Фактът, че политиците напуснаха преждевременно КСНС, където трябва да участват по закон, е показателно. Важността на темата е чувствителна за за нашето общество, което подсилва тезата за бойкот. Тази тема трябва да е приоритет за политиците. Дейността на КСНС е регламентирана със закон, проблемът дойде че няколко участниците обявиха, че ще напуснат по време на самото заседание, без предварително уведомяване. Надявам се, че това няма да се повтори“, обясни Радев.

Той подчерта, че темата кой да избира председателя на антикорупционния орган е конфликтна. „Моята роля не е да търся механично обединение, а да търся обединение около принципи и насоки. Иначе философията на управлението залага на пасивни форми за борба с корупцията. Важно е приемане на Закона за незаконно придобитото имущество, за да се възстанови справедливостта в обществото. Иначе къташ парички и един ден влизаш във властта и си защитен. Този закон е задължително условие за борбата с корупцията. Корупцията не е проблем на бъдеще време – трябва да има преследване сега, не може да разчитаме само на имуществена декларация, няма как да така лесно да се разкрият схемите, необходимо е активно разследване“, обясни той.

Румен Радев каза също, че не може парламентарното мнозинство да излъчва и правителството и ръководството на този орган. „С една завидна страст и борбеност група депутати завардиха народната пара. Защо същите борци не направиха анкетна комисия за парите за саниране? Не е трудно да се направи една такава комисия. Очевидно премиерът много трудно може да надвика своите съпартийци. Мога да кажа, че има съвсем коректен и работен диалог между мен и премиера, но това няма как да снеме отговорността му за собственото му мнозинство и поведение. Не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт. Трябва да е и много ясно кой и за какво говори от името на властта. Трябва институциите да работят добре помежду си“, коментира Радев.

Президентът подчерта, че сигурността е неизменен приоритет, особено в несигурни времена. Печелившо по време на избори е да се говори за пенсии, но изборите минаха, а обещанията останаха неизпълнени. Закъсняхме много с целия процес на модернизация на българската армия. Аз защитавам организираният процес на избор, а не определен самолет. Не е без значение дали президентът е нов, а 35-годишен, коментира Радев.

Всички видове въоръжени сили имат нужда от модернизация. Трябва да има и пълноценна подготовка. Ако сега дадем парите за ремонт на МиГ-овете, това ще изяде парите за нов самолет, допълни държавният глава.

Задачите на господин Иво Христов не изискват достъп до класифицирана информация. Ако преценя, че неговите задължения изискват такава, ще се подадат съответните документи. Категорично господин Христов не е имал достъп до нито един класифициран документ, това ще покаже и проверката на ДАНС, каза Румен Радев.

Той коментира и „Кумгейт“. „Общините в България се управляват от родовете, това е недопустимо. След като този модел е порочен, ние трябва да се борим за го променим, независимо от партията, която управлява. Аз затова и свиках този КСНС, допълни Радев.

Трябва да има контрол от парламента и за излишъците в бюджета, не го виждам това. Очаквам ВСС да покаже професионализъм. Върнах указа за назначаване на Георги Чолаков, за да дам шанс на новия ВСС да направи този избор. Вярвам, че това е част от съдебната реформа, която осъществяваме, коментира президентът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране