14.07.2017 | 0:01
Разбрахме се с Македония за договора, Сърбия интригантства
Македония и България затрудняват усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз

Македония и България договориха текста на споразумение за добросъседство, целящо да реши дългогодишни спорове и напрежение, обяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за Ройтерс. Постигнахме компромис за текста. Подписването на споразумението за добросъседство ще повиши доверието в нас – че сме сериозни и че бихме искали да създаваме приятелства в региона, посочи Димитров.

Ройтерс отбелязва, че сложните отношения между Македония и България затрудняват усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, въпреки че най-голямата пречка е спорът със съседна Гърция за името на Македония.

Сърбия интригантства

Същевременно посланието, което идва от началото на седмицата до днес от политическия елит в Белград, е следното: Сърбия е сгрешила, като е признала Македония под конституционното й име. Пръв изрече тези думи външният министър Ивица Дачич след среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас в Атина.Днес сръбският президент Александър Вучич каза, че е съгласен с изявлението на Ивица Дачич за Македония.

Сърбия ще се води само от своите интереси и ще помага приятелски на тези, които са на нейна страна и които ѝ помагат в запазването на принципите на международното право. В този ред на мисли гръцките ни приятели могат да разчитат на нашата подкрепа, заяви Вучич след среща с гръцкия премиер Ципрас.

Ципрас пък повтори официалната гръцка позиция, която не е променяна от десетилетия: „Спорът за името между Атина и Скопие трябва да бъде решен преди Македония да може да се присъедини към ЕС и НАТО“

Македония лавира

В интервюто си за Ройтерс македонският външен министър Никола Димитров подчертава, че е предложил на Атина да позволи на Македония да се присъедини към НАТО под приетото от ООН име Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ).

Моето послание към официална Атина е: ние имаме ново начало в Македония, моля, помислете какви съседи искате да имате на север, посочи Димитров. Той обаче също не се надява на незабавен пробив: „Не мисля, че можем да направим нещо за едно денонощие. Това ще бъде постепенен процес“.

На въпрос дали Македония някога би била отворена към промяна на името си, Димитров каза:“Това е много сложен въпрос, който включва емоции и идентичност. За решаването на този въпрос имаме нужда от процес, който ще изгради национална позиция. Определено ще има референдум“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране