10.02.2016 | 13:17
Разходете журналистите
Тур дьо експедиент

БНР: Преди Пампорово бяхте във Велинград, където стана ясно, че България е на 10-то място в Европейския съюз по ръст на нощувките от вътрешен туризъм през миналата година. Това беше част от числата, които бяха съобщени на срещите ви там. Добре ли е това?

Николина Ангелкова, министър на туризма: Смятам, че е добре, защото ние имаме нивото над средното на ръст в Европейския съюз. Съобразно данните на Евростат 6% е ръстът в България от миналата година, което ни постави на това 10-то място. Изключително добро. Което разбира се, от една страна показва – ние сме на прав път, от друга страна показва, че имаме още много работа да вършим по отношение на това да популяризираме нашата страна между нас самите. Неслучайно стартирахме и билборд кампания с местните власти, с общините, на която на територията на една община ние рекламираме туристически атракции на друга община, така че все повече да направим България популярна със своята култура, със своята история, със своите забележителности между нас самите. Кампанията върви изключително успешно и все повече общини искат да се включат в нея. Това направи вчера и кметът на Велинград. Така че ние ще направим тази кампания целогодишна. Бяхме предвидили да продължи 6 месеца, но предвид големия интерес и включването на нови общини към нея, тя ще бъде целогодишна.

БНР: Всъщност, това е втората кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Какво показват резултатите след провеждането на тези кампании? Предвиждат ли се още такива за вътрешния пазар?

НА: Част от кампаниите за насърчаване на вътрешния туризъм, пак казвам, на тази билборд кампания, кампанията, която имахме за 50-те малко познати обекта, тя се финансираше от Оперативна програма „Регионално развитие“. И разбира се, че подпомогна за това повечето от културно-историческите забележителности, изобщо туристическите атракции да станат по-популярни, и достигна изключително много голям брой гледания. И съответно, веднага след излъчването на филма „Мястото“, който се излъчваше във връзка с кампанията, посещението към тези обекти, които бяха промотирани, значително нарастваше. Така че, разбира се, че тя бе полезна. И това, което ние правим през тази година с тази билборд кампания е да продължаваме да надграждаме и да популяризираме тези туристически атракции сред нас самите. Това, което също е акцент в националната ни програма за реклама, разбира се, и то основен акцент са журналистическите и експедиентските турове, които организираме. Повече от 100 тура сме организирали журналистически и 100 тура експедиентските за тур оператори и тур агенти, като по този начин се надаваме наистина да успеем да позиционираме България като една по–желана и предпочитана дестинация. Вече сме провели руски експедиентски тур, и за румънски журналисти. Разбира се, тези дестинации ще ги повторим. Предстои ударно да стартираме още няколко тура от различни страни. И се надявам да успеем да направим…

(Експедиентските пътувания са безплатни турове с кьорсофра за журналисти и турагенти с цел повишаване популярността на дадена дестинация. Яжте, пийте, Европа плаща по оперативна програма „Регионално развитие“.)

БНР: Какви очаквания можем да имаме за летния сезон? Може ли да очакваме да има ръстове през това лято?

НА: Очакванията за летния сезон са доста оптимистични. Очакваме успешен летен сезон, не само от пазар Русия, който е изключително важен стратегически пазар за нас, вие знаете, конкретните мерки и действия, които предприехме още от миналата година и продължаваме да предприемаме… Ръст конкретен за туристите от пазар Германия, Русия, Великобритания, Полша. Включително доказателство за това е заявените вече полети за летищата Варна и Бургас от Полша – ръстът там е 53%. От Русия в момента ръстът на зелените полети е 15%. От Англия ръстът е 6%. Всичко това ни дава основания наистина да вярваме, че ще имаме един успешен сезон, не само на тези данни, но и на усилията, които полагаме да рекламираме конкретно през водещите големи тур оператори, както казах и с експедиентски тур…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране