08.01.2017 | 0:01
Разкриха кой е атентаторът от „Рейна“
Той е бил член на терористичната клетка „Узбек“

Масовият убиец от новогодишната нощ в клуб „Рейна“ в Истанбул е член на клетката „Узбек“, формирование на ДАЕШ и се казва Абдулкадир Масхарипов.Дирекциите за борба с тероризма и на разузнаването в Истанбул разкриха самоличността на екзекутора, а в рамките на разследването арестуваните вече са 25, които са заподозрени в подпомагане на атентатора с кодовото име Абу Мухаммед Хорасани.

Терористичната клетка от 10 души „Узбек“ е разбита и е доказано, че тя активно е участвала в осъществяването на кървавото нападение в известния клуб. Абдулкадир Масхарипов е роден в Източен Туркестан (или Уйгуристан, исторически район в Западен Китай, в Синдзян-уйгурския автономен регион). В началото на декември м.г. узбекската клетка е активирана в турския град Коня, а на 12 декември на пътнически автобус е предадена пратка в голяма чанта, която е предизвикала подозренията на шофьора.

Пратката е съдържала оръжието на убийството – пистолет на немската фирма Sig Sauer и 50 патрона. При операцията по издирването на получателите в Истанбул са заловени чуждите граждани А. Абулизи и О. Асим, и в Коня друг с фамилията Абулизи. Установено е, че те са свързани с планираното нападение в клуб „Рейна“.

След като тази клетка на ДАЕШ е разбита, на 15 декември убиецът Масхарипов тръгва от Коня за Истанбул, а междувременно оръжията и експлозивите са доставени от членове на групата „Узбек“ в мегаполиса. Разследващите твърдят, че и след масовата екзекуция в новогодишната нощ членовете продължават да оказват логистична подкрепа на атентатора.

Опровергано е сведението, че след нападението в „Рейна“ съпругата и двете деца на Масхарипов са задържани от турската полиция. Напротив, веднага след кървавата нощ те са предадени на друга клетка на ислямските джихадисти от ДАЕШ. Турските сили за сигурност предприеха мащабни операции в цялата страна за залавянето на атентатора, стигна се до блокади на всички пътища към България и на граничните пунктове. Все още обаче не се съобщава за някакъв реален успех седмица след масовото убийство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране