06.11.2019 | 20:50
Разраства се скандалът около Тръмп и Украйна
Ключов свидетел на защитата на Белия дом рязко промени показанията си

Постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд призна, че е казал на високопоставен украински представител, че американска военна помощ няма да бъде отпусната, докато Украйна не направи публично изявление „срещу корупцията“. Това става ясно от нови показания на Сандланд, предаде Ройтерс. Агенцията припомни, че замразената от президента Тръмп военна помощ е в размер на близо 400 милиона долара.

Показанията на Сандланд съвпадат с тези на други свидетели, които казаха, че Тръмп е опитал да окаже натиск върху украинците, за да проведат разследване, което той да може да използва в своя полза на изборите.

Демократите в Камарата на представителите водят разследване за импийчмънт срещу Тръмп, повод за което е телефонен разговор от 25 юли, в който американският президент е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му Хънтър.

Част от показанията на дипломата посочват и среща на вицепрезидента Майк Пенс със Зеленски от миналия 1 септември.

Новите показания на Сандланд, официално предадени в Конгреса в понеделник и публикувани още на следващия ден, бяха наречени във Вашингтон „най-тежкият удар“ по стратегията на защитата на Тръмп.

„Разшифроването на показанията на посланик Сандленд… демонстрира как са прогресирали опитите на Тръмп да окаже натиск върху Украйна, за да я принуди да служи на неговите лични политически цели“, написа в туирът шефът на комисията по разузнаването на камарата на представителите демократът Адам Шиф.

Посланик Сандланд играеше една от ключовите роли в тайните преговори между администрацията на САЩ и правителството на Зеленски. На 3 октомври той няколко часа даваше показания при закрити врата в Конгреса. Именно неговите показания се превърнаха в основен аргумент на представителите на Белия дом, защитаващи Тръмп. Тогава Сандланд отрече, че администрацията е използвала в преговорите си с Киев принципа „услуга за услуга“. Месец по-късно обаче Сандланд неочаквано обяви, че би искал да промени показанията си. Според наблюдателите причина за това са показанията на други свидетели, които опровергаваха посланика. Демократите заплашиха, че ще съдят дипломата за лъжа. Самият посланик обясни новия вариант на показанията си с това, че е „освежил паметта си“.

В новата версия Сандланд обявява, че принципът „услуга за услуга“ е бил основен в преговорите с украинските власти. По думите му той лично съобщил на високопоставен украински чиновник, че Вашингтон няма да възобнови предоставянето на военна помощ, докато Киев не се съгласи да започне разследване на политическите противници на президента на САЩ.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Сина на Джо Байдън Вице Президент на САЩ,Хънтър Байден по професия и образование военен пилот след като баща му активно се намесва във управлението на Украйна.Хънтър Байден е назначен на работа в управителния съвет на Украинската компания Бурисма със месечно възнаграждение 50 милиона долара. Има ли корупция или не?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране