10.11.2017 | 17:20
Разследвана шефка на НЗОК и заместник на Москов – в екипа на Кирил Ананиев
Премиерът назначи стари свои "здравни" кадри в министерството

Двама “стари познайници” от сектора “здравеопазване” в мандатите на ГЕРБ ще са заместници на новоизбрания министър Кирил Ананиев. Премиерът Бойко Борисов е назначил днес Жени Начева и д-р Бойко Петков в екипа на министерството.

Жени Начева бе избрана за шеф на НЗОК в първия мандат на ГЕРБ. Само около 2 месеца след това – през 2010 г., обаче е гласувана оставката й в парламента, след като получава две обвинения за престъпления по служба. Заради тях първо съдът я отстранява от длъжност. Обвиненията са били за това, че в периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на дирекция “Бюджет и финансови параметри” в НЗОК е превишила властта и правата си, като неправомерно еднолично е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК – Сливен.

В периода 01.03.2010 г. – 31.03.2010 г. пък прокуратурата твърди, че Начева е разпоредила на директора на РЗОК-София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница “Токуда” и на Военномедицинската академия.

Тогава от БСП твърдят, че обвиненията, повдигани на хора от здравеопазването, в това число и на Начева, са политически мотивирани. Разследването срещу Начева се води заедно с тези срещу Веладин Битолски и здравния зам.-министър от времето на кабинета “Станишев” Емил Райнов. Според публикации в медиите, от ГЕРБ са обявили назначаването й за “грешка” по време на дебатите по оставката й. В същия период пък прокурор Николай Кокинов казва в интервю за Би Ти Ви, че обвиненията са “работни” и се е действало по сигнал. Не казва откъде.

През април 2013 г. прокуратурата прекратява всички разследвания срещу Начева. Мотивът – няма никакви данни за извършено престъпление.  Начева, след “здравните” саги, досега е била директор на дирекция в Министерството на финансите.

Вторият заместник на Кирил Ананиев в здравеопазването ще е д-р Бойко Пенков. Той бе заместник и на министъра на здравеопазването Петър Москов в кабинета “Борисов 2”. Той бе и член на Надзорния съвет на НЗОК, който пък досега бе оглавяван от Ананиев в качеството му на зам.-министър на финансите. Той бе и в екипа на Таня Андреева, която бе министър в кабинета “Орешарски”.

Пенков бе сменен от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев, заедно с другия заместник на Москов – д-р Ваньо Шарков.

Бойко Борисов е назначил и зам.-министър на финансите на мястото на Кирил Ананиев. Това е Росица Велкова – Желева, която и сега е част от екипа на министерството, оглавявяно от Владислав Горанов.

споделяне на връзка


loading...


loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране