10.11.2017 | 17:20
Разследвана шефка на НЗОК и заместник на Москов – в екипа на Кирил Ананиев
Премиерът назначи стари свои "здравни" кадри в министерството

Двама „стари познайници“ от сектора „здравеопазване“ в мандатите на ГЕРБ ще са заместници на новоизбрания министър Кирил Ананиев. Премиерът Бойко Борисов е назначил днес Жени Начева и д-р Бойко Петков в екипа на министерството.

Жени Начева бе избрана за шеф на НЗОК в първия мандат на ГЕРБ. Само около 2 месеца след това – през 2010 г., обаче е гласувана оставката й в парламента, след като получава две обвинения за престъпления по служба. Заради тях първо съдът я отстранява от длъжност. Обвиненията са били за това, че в периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в НЗОК е превишила властта и правата си, като неправомерно еднолично е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК – Сливен.

В периода 01.03.2010 г. – 31.03.2010 г. пък прокуратурата твърди, че Начева е разпоредила на директора на РЗОК-София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница „Токуда“ и на Военномедицинската академия.

Тогава от БСП твърдят, че обвиненията, повдигани на хора от здравеопазването, в това число и на Начева, са политически мотивирани. Разследването срещу Начева се води заедно с тези срещу Веладин Битолски и здравния зам.-министър от времето на кабинета „Станишев“ Емил Райнов. Според публикации в медиите, от ГЕРБ са обявили назначаването й за „грешка“ по време на дебатите по оставката й. В същия период пък прокурор Николай Кокинов казва в интервю за Би Ти Ви, че обвиненията са „работни“ и се е действало по сигнал. Не казва откъде.

През април 2013 г. прокуратурата прекратява всички разследвания срещу Начева. Мотивът – няма никакви данни за извършено престъпление.  Начева, след „здравните“ саги, досега е била директор на дирекция в Министерството на финансите.

Вторият заместник на Кирил Ананиев в здравеопазването ще е д-р Бойко Пенков. Той бе заместник и на министъра на здравеопазването Петър Москов в кабинета „Борисов 2“. Той бе и член на Надзорния съвет на НЗОК, който пък досега бе оглавяван от Ананиев в качеството му на зам.-министър на финансите. Той бе и в екипа на Таня Андреева, която бе министър в кабинета „Орешарски“.

Пенков бе сменен от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев, заедно с другия заместник на Москов – д-р Ваньо Шарков.

Бойко Борисов е назначил и зам.-министър на финансите на мястото на Кирил Ананиев. Това е Росица Велкова – Желева, която и сега е част от екипа на министерството, оглавявяно от Владислав Горанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране