18.10.2017 | 0:01
Разследваща журналистка беше взривена в Малта
Дафне Каруана Галиция разкри мащабна корупционна схема с участието на премиера и съпругата му

Разследващата малтийска журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция загина, след като колата й бе взривена, предадоха информационните агенции. Трагедията се разигра минути след като жената тръгнала от дома си, намиращ се в северната част на острова. Каруана Галиция придоби голяма популярност, след като разкри мащабна корупционна схема, в която се оказаха замесени премиерът на Малта Джоузеф Мускат, съпругата му, както и приближени на министър-председателя. Това стана през пролетта на тази година, а заради предизвикания скандал бяха свикани извънредни избори през юни.

Според разкритията съпругата на министър-председателя Мишел Мускат е получила 1 млн. долара от дъщерята на президента на Азербайджан чрез своя компания, създадена от адвокатската кантора „Мосак Фонсека“, оказала се в центъра на скандала с „Панамските досиета“ от 2016 г. Мускат категорично отрича да са извършвани закононарушения и дори заплаши блогърката със съд. Той определи обвиненията като „най-голямата лъжа в политическата история на Малта“. От „Панамските досиета“ стана ясно също, че министърът на енергетиката Конрад Мици и шефът на кабинета на премиера Кийт Шембри имат тайни сметки в Панама, но и двамата запазиха постовете си. В последния текст, публикуван в блога на Каруана Галиция час преди атентата, тя пише, че Шембри е „мошеник“, който използва влиянието си в правителството, за да се облагодетелства. Журналистката нееднократно атакува и опозиционери. „Има мошеници накъдето и да се обърнете. Положението е безнадеждно“, смяташе тя.

Жестокото убийство на 53-годишната Дафне Каруана Галиция предизвика гняв и смут не само в Малта, но и по целия свят. Жителите на острова излязоха по улиците на протест. Президентката на Малта Мари-Луиз Колейро Прека призова за спокойствие. Премиерът Джоузеф Мускат нарече атентата „варварство“ и нареди на разследването да хвърли всички сили, за да предаде убийците на правосъдието. Поискана бе помощ от САЩ и Холандия. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер остро осъди жестокото убийство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране