22.10.2016 | 23:30
Разследващите в шах: Това наистина ли е Божо Кравата?
Правели дактилоскопични експертизи, за да установят дали предалият се е Божидар Кузманов

Промененият вид на Божидар Кузманов-Божо Кравата е накарало полицията да се усъмни дали това е той. Това стана ясно на днешното дело в Специализирания наказателен съд, където се гледаше мярката за неотклонение на Кузманов. Съдът го остави в ареста. На разпространената от МВР снимка той има вид на мутра с животински черти. Вероятно на фотоса обаче Божо Кравата е доста по-млад.

Преди дни Божидар Кузманов се появи пред Би Ти Ви малко преди да се предаде. Той обаче имаше коренно различно излъчване – с коса, набола брада, очила и смислен вид.

Днес в съда Кравата отново беше леко променен. След интервюто си за телевизията той се е остригал почти нула номер. Той обаче пак бе с очила и риза под пуловера и изглеждаше интелигентно, макар през дрехите да прозираше масивната му фигура.

Въпреки че представил лична карта, полицията вчера цял ден правила дактилоскопични експертизи, оплака се днес в съда адвокатът на Кузманов Лъчезар Таков. По думите му органите на реда се съмнявали, че може това да не е той.

Според адвокат Таков прокуратурата е насочила усилията си в грешната посока. Тя разследвала Кузманов, вместо групата на Очите, която извършила нападението във „4 You”на 8 юни. Той припомни, че гардът Александър Алексиев действително е бил убит, а Митьо Очите ранен. „Но центърът на доказването трябва да бъде налице ли е била неизбежна отбрана, имало ли е превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Вместо това прокуратурата, подведена от окръжното ръководство на полицията в Бургас, е започнала да търси под вола теле. Решила е, че има организирана престъпна група, която се е събрала няколко минути преди самата стрелба, за да убие Димитър Желязков. Това са нелепици”, каза адвокат Таков пред журналистите.

Според него в случая има една престъпна група и това е на хората, съпровождали Очите. Лъчезар Таков на няколко пъти повтори, че ръководството на прокуратурата е било подведено от МВР-Бургас. Днес преди заседанието на съда Божидар Кузманов постоянно се държеше за кръста, правеше въртеливи движения, клякаше и ставаше. При сяданията си на стола изпитваше болка, което бе изписано на лицето му. Явно имаше проблеми с гърба. Кузманов изрично помоли съда чрез адвоката си да бъде предпазен от камерите и да не бъде сниман.

Срещу групата на Кузманов има редица свидетели. Трима от тях са анонимни, има и полицаи. Основен свидетел е Себастиян Новени, който е бил заплашван и бит два дни преди стрелбата във „4 You” на 8 юни, която стана повод МВР и прокуратурата да се активират срещу Божо Кравата и хората му.

Сред свидетелите е и Радослав Попов, който е син на Янко Попов от групата „Килърите”. Той заявил пред разследващите, че многократно е заплашван от групата на Кузманов. Кравата насочил срещу него нож и го заплашил, че ще го убие и изкорми. Друг важен свидетел е Валери Уручев, който има заведение в Банско. Пред разследващите той заявил, че е лежал в болница след побой от Кузманов, за което имало и досъдебно производство.

Припомняме, че според обвинението деветчленната престъпна група на Божо Кравата действала в курортите Слънчев бряг и Банско в периода май 2013 – юни 2016 г. Защитата на Кузманов от своя страна цитира като „съвсем независим свидетел” Недялко Москов, който е управител на футболния клуб „Несебър”. Той казал, че Митьо Очите му се обадил и го попитал дали познава момчетата от ресторант „4 You”, като му дал да се разбере, че те може да имат проблеми дни преди инцидента.

Според адв. Таков, Димитър Желязков влязъл в заведението с пистолет на кръста във фаталната вечер. Само действията на Тодор Славов и Иван Терзийски (обвиняеми от групата на Кравата – б.а.) спасили живота на Божидар Кузманов.

Според прокуратурата Терзийски е вторият човек в йерархията  – под Кузманов. От защитата отговориха, че той е само кумец на Кравата. На няколко пъти в съда стана въпрос и за половинката на Божидар Кузманов. Това е Зорница Бончева, която му родила дете, докато той се укривал. От защитата подчертаха, че срещу нея е имало опит за атентат, тъй като колата й бе взривена след стрелбата във “4 You”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране