19.01.2018 | 3:10
Разстреляният Петър Христов дължал милиони евро
Починалият се познава отлично с бандити и мошеници от цялата страна, подобно на мнозина състоятелни бизнесмени

Бизнесменът Петър Христов, който бе застрелян с 8 куршума от пистолет миналия понеделник пред офиса си край най-оживеното кръстовище на бул.”България” и „Тодор Каблешков”, бил затънал в борчове и имал да връща милиони на бивши свои партньори от чужбина. Това разкриха запознати, които по разбираеми причини не искат да се афишират, пише „Уикенд”.

Става дума за предприемачи от Израел, които преди години приели да инвестират пари в мащабни строителни проекти. Те вярвали, че могат да работят перфектно с Христов, като най-съблазнителна им се виждала близостта му с влиятелни политици.

От друга страна публична тайна е, че починалият се познава отлично с бандити и мошеници от цялата страна, подобно на мнозина състоятелни бизнесмени. С участието на еврейските инвеститори били изградени няколко обекта из Великотърновския край, а също и в София. В крайна сметка израелците останали жестоко излъгани в очакванията си. Те имали претенции към няколко милиона евро, които налели в касата на бизнесмена.

Справка в Търновския регистър сочи, че има наложени запори в съвместни фирми на Петър Христов и чуждите предприемачи. Сложни се оказват и отношенията на бизнесмена с ГЕРБ през последните години. Запознати разказват, че навремето той подарил апартамент на високопоставен политик.

Причината е любопитна – луксозният подарък трябвало да спре тежки разработки, водени срещу Христов от години. Освен това бизнесменът се надявал, че с щедрия жест ще получи зелена светлина за различни обществени поръчки.

Дали това е истина, или са само градски мълви, пускани от зложелатели, е трудно да се каже. Каква обаче е биографията на Петър Христов? Той е завършил военното училище във В.Търново и в онези години е състезател по карате.

След като напуска армията, става продавач на сергия в града, но за кратко. Когато се зареждат мутренските групировки, той е охрана в столичната дискотека „Анаконда” и едновременно върти търговия. През 1994 г. вече е охранителен бос. Фирмата му „Дито” печели обекти в цяла България. Христов става регионален представител на СИК за Велико Търново и региона. Близките му споделят, че от онези години досега са останали добрите му връзки с викаджия и бивш антимафиот Румен Николов – Пашата. Христов поема охраната н а „Захарни заводи” в Горна Оряховица.

Освен като пазач, бизнесменът със свои структури се настанява и на входа, и на изхода на завода, подобно на икономическия модел, наложен в онези години от групировка Мултигруп. С други думи – фирми, свързани с Христов доставят скъпи сувенири и изкупуват евтино продукцията, която препродават с огромни печалби за сметка на „Захарни заводи”.

От това славно време на натрупване на капитали Христов става много близък с полицай Орлин Тодоров и му става кум. Той работи в предприятието и е многократно наказван заради издънки, припомнят очевидци. Те казват, че ченгето поддържа приятелски отношения с престъпници, които иначе трябва да разследва.

Подобно поведение мнозина полицаи у нас намират за съвсем нормално, като твърдят, че така имат свои уши и очи в престъпните среди. До 2008 г. малцина бяха чували за Христов, но после той стана много известен като главен финансов благодетел на Мануела Горсова.

В онези години обаче започват и някои търкания между Христов и израелците. Когато част от общите им проекти удрят на камък, той решава да се кандидатира за кмет на Велико Търново. Той вече минава за приближен до ПП ГЕРБ и е едва ли не дясна ръка на Цветанов в областта.

След като партията печели първите си парламентарни избори, Орлин Тодоров става голям шеф. Оглявява звеното за борба с организираната престъпност в дирекцията на МВР във Велико Търново. Назначението е посрещнато на нож от редовите полицаи, които засипват двора на дирекцията с листовки срещу Тодоров.За тях той е колега със съмнителна репутация, а кариерното му израстване се дължи на дружбата с Христов.

В началото на 2011 г. Тодоров е арестуван. Формалният повод е злоупотребата с класифицирана информация покрай скандала, избухнал в Парламента, след като от трибуната му тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обвини лекарите от болницата в Горна Оряховица за бебето във фризера. Тръгват обаче мълви, че полицаят рекетирал местни бизнесмени, като ползвал лица от криминалния контингент. Бил казвал, че за неговия пост са платени 300 000 евро и тези пари трябва да се избият. Разбира се, това са махленски клюки, зад които не стоят доказателства,поне никой не ги е извадил черно на бяло. Орлин Тодоров е арестуван от агенти на „Вътрешна сигурност” в МВР.

Според запознати след този инцидент Петър Христов не е номиниран за кмет на Велико Търново, а вместо него издигат Даниел Панов. Близки до бизнесмена обаче твърдят, че никога не е имал амбиции да става кмет и това са само злонамерени приказки от враговете му.

В старата полиция плъзват слухове, че Христов се обидил на ГЕРБ и Цветанов и тайно работил по време на тези кметски избори за кандидата, издигнат от формацията на Слави Бинев ГОРД – Юлияна Дончева. И зад този слух обаче не стоят железни доказателства, а просто наблюдения на уж информирани граждани в старата столица.

По същото време Орлин Тодоров обаче влиза в затвора. Това става през януари 2011 г. След повече от година време той излиза от ареста в Ловеч, където тече разследването срещу него. Както е известно, след това започнаха няколко дела и съдът напълно го оневини. Тодоров обаче осъди прокуратурата да му плати 40 000 лв обезщетение, като бе поискал рекордния половин милион заради повдигнатите 4 безплодни обвинения.

Той излиза чист и неопетнен от делата си, а Христов се установява окончателно в София, но при всеки отделен повод е сред първите гости на важни събития в старата столица. Това пък доказва, че , дори да е имал търкания с ГЕРБ, това е минало. Бизнесът му поне отвън прави впечатление на успешен, инвестира в строителство и хранителна промишленост. Млечната му компания „Лактима” вади нови и нови продукти на пазар. Техен продукт е прословутият айрян „Балкан”, който е номер 1 по пазарен дял вече 10 години. Запознати казват, че основните строителни проекти за В.Търново и региона минават през него, а с кмета Даниел Панов са в отлични отношения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране