03.10.2015 | 0:34
Реформатори искат вето за военното разузнаване
И премиерът разочарован от гласуването на ГЕРБ

Реформаторите очакват от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона за служба „Военна информация“. За това настоя вчера съпредседателят на ПГ на блока Радан Кънев.

Призивът му идва ден след като с гласовете на ГЕРБ Народното събрание прие шефът на службата да е висш офицер на действителна военна служба. Това означава, че настоящият директор Йордан Бакалов трябва да се раздели с поста си, защото не отговаря на това условие. Той бе назначен едва преди 4 месеца от министъра на отбраната Николай Ненчев, като сред достойнствата му тогава бе изтъкнат фактът, че е цивилен.

„По предложение на депутата от БСП Таско Ерменков се прие грешно политическо решение, което е във вреда на националната сигурност на България. Няма никаква причина толкова рязко да се ограничава кръгът на възможни ръководители на службата. Надяваме се на задълбочен диалог с колегите от ГЕРБ и партньорите от управляващото мнозинство“, коментира Кънев.

Казусът „Бакалов“ е бил една от основните теми на срещата на Радан Кънев с премиера Бойко Борисов, провела се вчера рано сутринта в Министерски съвет. Борисов останал изненадан от гласуването на ГЕРБ в пленарна зала и е дал да се разбере, че подкрепя бившия служебен министър, научи „Стандарт“ от свои източници в РБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране