31.08.2015 | 0:04
Реформаторският блок се разпадна
ДСБ, БЗНС и НПСД с единна регистрация на местните избори, не дочакаха решението на СДС и ДБГ

Ръководствата на „Демократи за силна България“ (ДСБ), Българския земеделски народен съюз (БЗНС) и Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) са се разбрали за единна регистрация на местните избори. Това каза пред журналисти председателят на ДСБ Радан Кънев вчера.

На този етап трите партии стигнахме до това съгласие на политическите ръководства, надяваме се, че е въпрос на дни и за останалите две партии да се присъединят, каза Кънев. По думите му, днешната новина не би трябвало да дава „някакъв специален сигнал“. При всяко положение волята ни за единна регистрация на целия Реформаторски блок е непроменена, а дори засилена, каза Кънев. Радан Кънев посочи, че все още не се е виждал с лидерите на Движение „България на гражданите“ (ДБГ) и СДС Меглена Кунева и Божидар Лукарски, но очаква до дни да се срещнат и да обсъдят общата регистрация.

На извънредна пресконференция вчера ДСБ, БЗНС и НПСД, които са част от Реформаторския блок, представиха решението си след семинар за кандидати за кметове и съветници и предизборни щабове от Западна България за местните избори. Кънев подчерта, че е задължителна по-голяма консолидация между политическите сили на РБ и изграждане на единна, силна десница. Според него българските общини имат нужда от много силна политическа алтернатива, тъй като това, което се наблюдава, е безобразно прахосничество на пари, които са на всеки отделен български гражданин. „За да гарантираме дясно мнозинство в повечето общински съвети в страната, беше постигнато съгласие за общо явяване с единна регистрация с НПСД и БЗНС. Надявам се такова да бъде постигнато с всички партии“, обясни Кънев.

На въпрос за Варна, където СДС подкрепи досегашния кмет на ГЕРБ Иван Портних, Кънев уточни, че вярва да не се случи наистина. Единството няма алтернатива, това се вижда много ясно в страната, коментира той и поясни, че доминацията на ГЕРБ в местната власт не носи нужната промяна. „На немалко места ще подкрепим ГЕРБ, на немалко места ГЕРБ ще подкрепи наши кандидати. Ако има генерален извод, той е, че 8-годишната доминация на ГЕРБ не води до нужната промяна“, заяви той и разясни, че по-важна за България е друга гледна точка – тази, която се вижда в парламента, а именно, когато групата на РБ е разпиляна, решенията се взимат от ГЕРБ и ДПС.

Кънев подчерта, че на национално ниво и в местната власт не се борят срещу никого, но основен техен опонент на местните избори са БСП, ДПС и възможността те заедно да упражняват власт. „Не трябва да отхвърляме и голямата опасност ГЕРБ и ДПС да управляват заедно“, каза още той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране