23.05.2018 | 22:53
Рекетира ли ГЕРБ новия собственик на Нова телевизия?

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва да разглежда сделката за придобиването на „Нова броудкастинг груп“ от най-богатия бизнесмен в Чехия – Петр Келнер. Инвестиционният му фонд PPF Group ще плати 185 млн. евро за най-голямата медийна група в България, която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи 100 млн. евро за 2017 г.

Съобщението, че антимонополният регулатор започва да разглежда сделката, идва нетрадиционно късно. Документите, с които чешкият купувач иска разрешение за придобиването, са били подадени още през април. Според Закона за защита на конкуренцията КЗК трябва да образува съответното производство в тридневен срок от постъпването на уведомлението, освен ако не са били установени нередовности в искането, които уведомителят се поканва да отстрани. След образуването на производство комисията има 25 работни дни, в които да излезе с решение, като срокът може да бъде удължен с още 10 дни по искане на компаниите.

Друга от знаковите сделки на годината – за придобиването на активите на CEZ в България от компанията „Инерком“ на Гинка Върбакова, също все още очаква КЗК да започне разглеждането й, макар че купувачът нотифицира регулатора за намеренията си още през март.  За сравнение – аналогичното производство по сделката, с която депутатът от ДПС Делян Пеевски ще продаде половината от бизнеса си с печатни медии на българското дружество на американските кинопроизводители Nu Image, започна на следващия ден след обявяването на новината от двете страни.

В случая с „Нова тв“ постоянно витаят слухове за нежелание в политически и местни бизнес кръгове смяната на собствеността да се случи. Това би могло да бъде и частично обяснение и за бавенето от страна на регулатора. Твърди се, че ГЕРБ искат да принудят чешкия милиардер да се откаже от Нова телевизия и към септември тази година медийната група на попадне изцяло под контрола на Бойко Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране