11.01.2017 | 0:01
Ремонтът на НДК изведнъж стана 35 млн. лв.
Първоначално се очакваше ремонтът да струва 17 млн. лв., и тези пари бяха отпуснати от МС

Средствата, които ще бъдат нужни за ремонта на НДК за предстоящото българско европредседателство, изненадващо станаха 35 млн. лв. Това се разбра по време на откриването на изложбата „НДК-Артефакти“. В сградата ще се провеждат заседанията, официалните срещи и пресконференциите на лидерите на съюза в рамките на шест месеца. Първоначално се очакваше ремонтът да струва 17 млн. лв., и тези пари бяха отпуснати от МС. В края на м.г. сумата набъбна до 20 млн. лв., а в началото на тази вече е с 15 млн. лв. повече.

В края на ноември м.г. директорът на НДК Мирослав Боршош заяви, че все още има много неизвестни около ремонта – например какво ще „излезе“ от стените и таваните при събарянето им, тъй като от повече от 30 г. никой не ги е поддържал. Затова той ще продължи да преговаря с правителството за отпускането на допълнително пари.

Боршош обясни, че до момента са преведени 17 млн. лв., а останалите трябва да бъдат изплатени от държавата до началото на март. Близо 3.9 млн. вече са похарчени за премахването ненужни предмети, ламперии, настилки, част от тях превърнали се в „артефактите“, изложени във фоайето на НДК. Закупена е и конферентна техника по стандартите, изисквани от Брюксел, която е струвала 4 млн. лв. Още 20 дни ще се уточнява точната сума, която ще е необходима за системата за сигурност на НДК.

Боршош изрази притеснение, че България все още не е готова за председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. „В момента сме на ръба. В момента сме във фаза, в която ние от екипа на НДК се притесняваме за българското председателство“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране