16.04.2018 | 0:01
Рикардо печели в Китай
Хамилтън и Фетел извън подиума

Даниел Рикардо триумфира в Гран при на Китай, III кръг от Формула 1. Пилотът на Ред Бул спря хронометрите на 1:35:36,380 ч. в изключително състезание, в което стартира шести. 28-годишният австралиец се добра до първото място, след като се възползва отлично от колата за сигурност, излязла на пистата в 30-ата обиколка, след като се сблъскаха двата болида на Торо Росо с пилоти Пиер Гасли (Фр) и Брендън Хартли (НЗел). Тогава Рикардо влезе в бокса за смяна на гуми и стратегията му донесе шеста победа в кариерата и общо 28-и подиум. Австралиецът изпревари с 8,894 сек. Валтери Ботас (Фин) с Мерцедес, който водеше през голямата част от състезанието. Неизменните шампиони в последните години обаче не бяха подготвени за изненадите на Ред Бул. Последен на стълбицата се качи Кими Райконен (Фин) с Ферари – на 9,637 сек. от победителя.

Така Айсмен донякъде спаси уикенда на италианския конструктор, чиито болиди потеглиха от първите две места. Стартиралият първи Себастиан Фетел (Гер) води колоната до 21-вата обиколка, но след смяната на гумите Ботас го изпревари. После настъпиха силните моменти на Рикардо, който излезе първи, а след лек сблъсък с Макс Верстапен (Хол) с Ред Бул и заради износването на гумите Фетел финишира едва осми. Актуалният световен шампион Люис Хамилтън (Вбр) с Мерцедес, който стартира четвърти, пресече финала на същата позиция и на 16,985 сек. от победителя. Зад него останаха Верстапен, Нико Хюлкенберг (Гер) с Рено, Фернандо Алонсо (Исп) с Макларън, а в топ 10 място намериха още Карлос Сайнц (Исп) с Рено и Кевин Магнусен (Дан) с Хаас.

Двата болида на Ферари стартираха в Китай за пръв път от 2006 г.  от първа линия. Фетел пък постигна рекорд за най-бърза обиколка в квалификацията. „Изглежда не мога да печеля скучни състезания. 24 часа по-рано си мислех, че всичко е загубено, след като трябваше да сменяме двигателя. Тази победа е награда за всички в гаража, които свършиха изумителна работа“, каза Рикардо.

„Мисля, че колата за сигурност ни попречи да спечелим победата. Нямах големи проблеми с гумите, но такива неща се случват, няма какво да направим“, обясни Ботас. Следващото състезание е по улиците на Баку на 29 април. Миналата година за Гран при на Азербайджан победи пак Рикардо.

Пилоти
1. Себастиан Фетел (Гер)    54
2. Люис Хамилтън (Вбр)    45
3. Валтери Ботас (Фин)    40
4. Даниел Рикардо (Авл)    37
5. Кими Райконен (Фин)    30

Конструктори
1. Мерцедес    85
2. Ферари    84
3. Ред Бул    55
4. Макларън    28
5. Рено    25

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране