15.01.2017 | 14:32
Росен Плевнелиев скочи на Румен Радев: Крим не е руски!
Президентът изтъкна, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство

В равносметка за петте години като президент Росен Плевнелиев заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал и се разграничи от позицията на Радев за Крим. Пред БНР Плевнелиев отново заяви, че ще продължи да работи с политическите партии, но няма да се върне в парламента, нито ще прави своя формация.

Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкции на Русия:“Прочетох интервюто! Запознах се много внимателно със съдържанието. Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция.

Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим „де юре“ е украински, но „де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!“

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права.

Никой не иска да се връща към нова студена война, убеден е Плевнелиев, според когото сме на един съвсем нов етап в развитието – „студен мир“, в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергията като оръжие, а не като стока. Президентът изтъкна, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство, а оценката за импийчмънт дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по негов адрес.

Плевнелиев изтъкна, че на държавния глава не са необходими повече права по Конституция, тъй като е „по-скоро в категорията на силните президенти“ в ЕС, тъй като е избиран пряко от народа, а не от парламента на страната си. Същевременно, той има глас! До края на живота си е силен, защото е бил избиран от народа. На един държавен глава му отива цял живот да има позиция, да казва истината, категоричен е Плевнелиев..

1 коментар

  1. ст.н.с., д.р,инж. Новаков каза:

    Проблемът „КРИМ“.
    КРИМ„/тогава Кримско ханство/ е в състава на Русия от 1774г. съгласно Кичук Кайнарджишкия мирен договор сключен в сегашното с. Кайнарджа Силистренско /България/след разгрома на турската армия от ген. Суворов край Козлуджа, Кримското Ханство става васално на Руското царство, а след опита на Османската империя да го върне с нова война от 1787г. завършила с разгрома и унищожаването на турската флота от руския черноморски флот под командването на адмирал Ушаков край нос Калиакра/България-1791г./ се подписва окончателния договор в гр. Яш/1791г./ с който Турция признава окончателно Крим за руски за вечни времена! След Октомври 1917г. Крим е автономен до 1954г., когато с решение на комунистическия ръководител Н.С. Хрушчов, като опрощение за неговите грехове и по случай 300г. от присъединяването на Киевска Украйна към Руската държава съвсем волунтаристично е предаден административно на УССР без допитване до народа. КРИМ е в УССР в резултат комунистически подаръци и в последствие оставането му е резултат на пиянския махмурлук на друг комунистически ръководител ренегат-дегенерат Б.Н. Елцин при преобразуването на СССР в СНГ без съобразяване с мнението на кримските граждани 90% от които са рускоезични. Така, че Крим става вътрешен проблем, кавито са Косово и бившите Юго републики Хърватска, Словения, Босна и Херцоговина, Ч.Гора и Сърбия, разделянето на Чехия и Словакия. Крим е продукт на опита за терор, убийства, палежи и геноцид провеждани систематично от украинските националисти, бендеро-фашисти спрямо руското и рускоезично население в Украйна и удобно средство за организирани провокации спрямо Руската федерация, която защитава човешките права и демократичния избор на населението в Крим!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране