11.01.2019 | 10:48
Румънски медии: Тръмп ще пита Борисов за господстващото положение на „Лукойл“ в България
"Лукойл" печели милиарди, но за две години не е платил нито лев в държавния бюджет
Румънски медии съобщават, че асоциацията на търговците и превозвачите на горива в България са предприели действия, с които лично президентът на САЩ Доналд Тръмп да попита българският премиер Бойко Борисов дали има протекции от страна на България за руската компания „Лукойл“.

В края на миналата година в Румъния е тиражиран материал, озаглавен въпросително „Българското правителство лобира ли за концерна Лукойл?“. Публикацията е на „Радио Свободна Европа“ в Румъния. Други медии в северната ни съседка  също тиражират темата. Едно от заглавията е: „Българското правителство – агент на Лукойл“.

В статията се цитира Българската асоциация на търговците и превозвачите, които обвиняват правителството на Борисов в лобирането за руската „Лукойл“. „Радио Свободна Европа“ – Румъния съобщава, че  Асоциацията, която включва малки и средни предприятия, предупреждава за съществуването на таен картел между държавата и руския концерн – собственик на най-голямата рафинерия на Балканите – „Лукойл-Нефтохим Бургас“. Радиото информира, че тя държи над 80% от капацитета на митническите складове за петролни продукти и мрежа от 220 бензиностанции.

Президентът на Асоциацията Иван Кашилски заявява, че чрез администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който ще се срещне с премиера Бойко Борисов през януари, ще повдигне въпроса за лобирането в полза на руския концерн.

Симо Симов от Асоциацията на търговците и превозвачите на горива коментира за медията, че в България новият регламент за търговията с такива продукти съдържа лобистки разпоредби, които служат на интересите на най-големия играч на пазара – „Лукойл“. „Правителството на Борисов се интересува от поддържането на високи цени на петролните продукти, защото повече средства от акциза и ДДС отиват в бюджета“, твърди Симов.

В подкрепа на обвиненията си той заявява, че компания с бизнес обем от само един милион лева (500 000 евро) ще трябва да плати гаранция на Министерството на финансите в размер на 500 000 лева (250 000 евро) – идентична е гаранцията на руския концерн. По този начин някои от по-малките компании, които са естествен регулатор на цените, ще бъдат премахнати. Според дребния бизнес с горива обяснението, че новият регламент има за цел да се бори с незаконната търговия, не е убедителен, тъй като държавата има много други лостове за спиране на контрабандата и фиктивният износ. Не малките бензиностанции създават проблеми, а производители, вносители и собственици на митнически складове.

Цитиран е и лидерът на парламентарната партия „Воля“ Веселин Марешки, който твърди, че „Лукойл“ печели милиарди, но за две години не е платил нито лев в държавния бюджет. „Изглежда, че ние спонсорираме руските пенсионери с пари от горивата, произведени в рафинерия в Бургас“, казва той в интервю, отговаряйки на обвиненията на шефа на  Лукойл България Валентин Златев, че продава евтини бензини и дизел, за да натрупва политически капитал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране