25.01.2017 | 0:01
Румен Овчаров: Вече има режим на тока
Според него в настоящата ситуация един отговорен министър-председател би трябвало да излезе и да призове хората да пестят електроенергия

Режим на тока в България на практика вече е въведен, резервите, необходими за функционирането на електроенергийната система, не само не се възстановяват, но и намаляват, като перспективата е тази ситуация да се влоши, обяви Румен Овчаров.  Заради това ЕСО е информирал електроенергийната система на ЕС за Южна Европа, че електроенергийната система на България е в състояние „тревога“. Според него перспективите са ситуацията да се влоши през следващите дни.

Преди дни на извънреден брифинг в МС енергийната министърка в оставка Теменужка Петкова обясни, че няма проблем за енергийната система на България. „Как съответства това състояние „тревога“ на безхаберието на министърката, която ни обяснява, че няма никакъв проблем“, попита Овчаров.

Според него в настоящата ситуация един отговорен министър-председател би трябвало да излезе и да призове хората да пестят електроенергия, защото ситуацията се задълбочава и, ако не се вземат мерки веднага, отново ще стане критична. Последният режим на тока в България е от 1992 г., припомни енергийният експерт.

Той обяви, че наличните въглищни запаси са за не повече от 14 дни, както е по регламент. Електронергийната система работи под голямо напрежение в последните седмици. Това призна вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той уточни, че толкова ниски температури за такъв дълъг период не е имало от 30 години.

1 коментар

  1. Ами каза:

    Румене,ще го преживееш и ти,нищо лично

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране