10.06.2018 | 10:50
Румен Петков: Убиецът на Пелов е агент на МВР

Марио Панчев – мъжът, който ликвидира избягалия затворник Владимир Пелов, но после сам почина от раните си, е бил агент на МВР. Това обяви в студиото на „Тази неделя” лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него в момента ведомството е в катастрофално положение и ръководителят му Валентин Радев трябва да бъде сменен.

„Анализът (на случилото се с Пелов-б.р.) трябва да го прави друг министър. Да кажеш „Малшанс, ние тамън да го хванем и нашият агент го гръмна – защото починалият в „Пирогов” е агент на МВР (…) Той е в основата на свидетелските показания срещу застреляния престъпник Пелов, той е човекът, информирал МВР за редица неща”, възмути се Петков.

Според него мрежата на информаторите и помагачите на МВР е съсипана и затова ботевградските полицаи не са научили, че в един конкретен апартамент на свързан с избягалия затворник се купува 3 пъти повече храна и сметките скачат драстично без видим повод.

„Деморализирана е системата и обществото не желае да работи със системата в този й вид. Изводът от тази саморазправа е, че няма държава, престъпниците решават своите проблеми помежду си”, подчерта Румен Петков.

Според него ударите по МВР са започнали още от 1992 г. с „безпринципната кадрова политика”: „Хора бяха изхвърлени на улицата и някои от тях бяха длъжни да оцелеят по не най-добрия за държавата начин”. Другите удари дошли от непрекъснатите преструктурирания и ваденето на досиета извън кръга на „политическите доносници”, което прекършило агентурния апарат.

Самият Петков като вътрешен министър предизвика сериозна полемика, след като взе участие в оперативната работа на МВР и се срещна с душнишките Братя Галеви. С днешна дата не смята, че това е укоримо поведение, защото двамата са били неосъждани към съответния момент и освен това са заявили, че ще дадат важна информация по линия на наркотиците само на ресорния министър.

„В момента на срещата те бяха на пълно обслужване – външно наблюдение, подслушване, проследяване, всички екстри са били стоварени върху Братя Галеви. Друг въпрос е кой ги пусна да напуснат тържествено държавата”, подчерта Румен Петков.

Далеч не съм първият вътрешен министър, който се среща с такива лица, не съм и последният”, отбеляза той, като не влезе в по-голяма конкретика. Все пак, обаче, лидерът на АБВ направи коментар, насочен към Цветан Цветанов и показно разстреляния бизнесмен Петър Христов: „Когато един министър си позволява да излезе и да обяснява кой как е помагал на министерството и после тоя го застрелят насред София – това също буди едни разсъждения”.

Петков посочи, че е работа на премиера Бойко Борисов и на парламентарното мнозинство да изберат наследник на Валентин Радев, но на шега предложи прима балерината Маша Илиева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране