11.12.2019 | 21:18
Румен Радев: Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов (видео)
Държавният глава с критики към независимия прокурор, иницииран от ГЕРБ

„Аз ще се възползвам от това си право“. Това заяви президентът Румен Радев пред бТВ. Той поясни, че има предвид чл. 154 от Конституцията, според който президентът има право да внесе промени в Конституцията. При подписването на указа за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев Радев заяви, че ще започне дебат, свързан с прокуратурата и мястото й в съдебната система.

Радев коментира и промените, изготвени от правителството, свързани със създаването на независим прокурор, който да може да разследва главния.

„Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие. Освен, ако мислят, че са непогрешими. Чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение. Президентът е в края. Когато дойде при мен гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание. Дали е достатъчен (проектозаконът – б.р.), дали не влиза в колизия с Конституцията. Вменяваме независимост, а по Конституция главянит прокурор осъществява надзор. Въвежда се една нова мощна фигура, а я няма регламентирана в Конституцията. Намират ли за нормално прокурорската колегия, която се номинира от главния прокурор, да предлага и избира неговия надзорник. Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би главният прокурор? Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат нови правила, еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача за един презрял етап от управлението“, каза Радев.

Радев заяви, че не е подписал указа за Гешев първия път, защото не е имало състезателна процедура. Според него подобни процедури липсват и при изграждането на магистралите.

„Принципът на конкурентност и прозрачност трябва да важи за всички сфери“, каза Радев.

Според него обществото трябва да осъзнае, че изборът на главен прокурор има пряко влияние върху него.

„За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда“, каза Радев.

Той заяви, че полк. Георги Гешев има дълга кариера в НСО много преди брат му Иван Гешев да бъде шеф на специализираната прокуратура. Според президента Гешев е прекрасен професионалист и човек, но вече не е част от неговата пряка охрана.

Радев коментира повишаването на кредитния рейтинг на България, което е голямата гордост на правителството.  „Совите не са това, което са. Когато премиерът с такава охота и възторг чете тези листчета би трябвало неговите подчинени да му кажат, че на сайтовете на неговите министерства има история за много години назад. Ако се върнем назад – да, ние получихме кредитен рейтинг BBB. Ние сме имали кредитен рейтинг BBB+ през 2006-2008 г. След това на другата година  плюсчето изчезва. Сега ние възстановяваме кредитния рейтинг от 2013 г. Плюсче още не сме постигали, което го има тройната коалиция“, каза Радев.

Той коментира и намаляването на външния дълг, което също се изтъква от Борисов.

„Ние снижаваме брутния държавен дълг, само че откъде тръгваме? Когато той поема управлението този дълг е бил по-малък от 10 млрд. 2016 г. той го нараства три пъти, около 28 млрд. Сега плавно намалява, отива на 23 млрд. лв. Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала в предините му мандати, където този дълг е набъбнал три пъти“, каза Радев.

Радев смята, че според САЩ в България явно има ненаказана корупция по върховете на властта. „Никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън. Няма кой да вкара нашите корупционери в затовра, освен българската прокуратура и българския съд“, каза Радев.

Според президента ние не трябва да се мотивираме от заплахите на Владимир Путин за „Турски поток“, а от собствения си интерес. „Ние българите, с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа. Трябва да има мотивировка за формиране на цените. Не виждам анализ на оценката на риска – дали ще си върнем парите, кога ще стане. Надявам се най-сетне да се построи интерконектора с Гърция, който да даде макар и минимална диверсификация“, каза Радев.

Президента заяви, че ако кабинетът е бил взел решение да купи самолети „Грипен“ по начина, по който е купил F-16, също е щял да бъде против. Според него процедурата не е била достатъчно прозрачна. „За мен типа самолет няма значение. Българското правителство погази открития честен конкурс, който да ни даде най-добрите условия“, каза Радев.

Той коментира и твърдението си, че в НАТО има разделение на производители и купувачи.

„Ако ти си мощна икономика и произвеждаш, ти влагаш разходите в своята икономика. Казах им (на големтие държави в НАТО – б.р.) – 100% от нашите разходи отиват при някой от вас. Това отнема от възможноста да развиваме икономика и социални системи. Не виждам бъдещото на алианса като съюз между продавачи и купувачи, а като съюз между партньори“, каза Радев.

Той е направил предложение малките държави да имат програми за разсрочено плащане, за индустриално сътрудничество, за трансфер на технологии. Подобно предложение Радев отправил и към Доналд Тръмп. Според него един съюз не може да съществува дълго при такава бездна. По думите на Радев според Тръмп това можело да бъде „deal, и то много добър“.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Дълга на Българя има особености които не са засегнати като КТБ и други създадени от липса на работещи контролиращи държавни институции, корупция и шуробаджанащина,, гледане на другата страна при престъпление и затваряне на очите при обшествена тайна за претъпления.
    Радев смята, че според САЩ в България явно има ненаказана корупция по върховете на властта. „Никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън. Няма кой да вкара нашите корупционери в затовра, освен българската прокуратура и българския съд“, каза Радев.-точно казано.
    Закупуване на Ф-16 които във 2023-25 когато са произведени ще полежат на модернизиране, сега в момента са нови като концепция,но България ще ги приеме когато вече са морално остарели и ще трабват още няколко стотин милиона долара да ги модрнизират до стандасрта в 2025.- Българското правителство погази открития честен конкурс, който да ни даде най-добрите условия“, каза Радев. 100% от нашите разходи отиват при някой от вас. Това отнема от възможноста да развиваме икономика и социални системи. Не виждам бъдещото на алианса като съюз между продавачи и купувачи, а като съюз между партньори“, каза Радев.
    Ако България не беше подарила индустриалните си предприятия на другари от БКП които ги ограбиха,унищожиха и разпродадоха, то сефе щеше да има възможност за производсто на машини или на производство на други оръжия.
    Когато една страна не инвестира в собствената сиотбраснителна индустрия и не подкрепя създаването на нови такива производители- става страна клиент и още по бедна.
    Той е направил предложение малките държави да имат програми за разсрочено плащане, за индустриално сътрудничество, за трансфер на технологии. Подобно предложение Радев отправил и към Доналд Тръмп. Според него един съюз не може да съществува дълго при такава бездна. По думите на Радев според Тръмп това можело да бъде „deal, и то много добър“.- Това би могла да бъде добра сделка но само ако има желание и действие от Българска страна, а такова няма. Има само чакане на някой да даде,а дори и да даде след това няма развите и България не купува от собстените си производители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране