13.12.2018 | 22:43
Румен Радев иска: Броенето на бюлетините – със звук и картина!
Президентът се обяви и за пълно машинно гласуване

Проблемите в изборния процес се разширяват чувствително, има сигнали как се подменят протоколи, каза президентът Румен Радев по време на дискусия „Избори-прозрачност и доверие“. Той поиска да има пълно видеонаблюдение на броенето на бюлетините на избори в Секционните избирателни комисии (СИК).

Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачността при броенето на бюлетини.

„Да се пази тайната на вота, но да има пълно обхващане на броенето – от отваряне на урните до протокола, да има не само картина онлайн, но и звук, за да се чува какво си говорят членовете на СИК“, предложи той.

„Така всеки гражданин ще знае какво става в секцията, където си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект за членовете на СИК“, коментира държавният глава.

Съветникът му Пламен Узунов даде пример с дискусията, която се предава онлайн само с помощта на една обикновена охранителна камера, която била сравнително евтина.

„Може да бъде намерено техническо решение и за всяка секция, за да бъде прозрачен изборния процес“, обясни той.

„Където няма прозрачност, може да има негативни процеси“, настоя президентът. Такива имало и по броенето на бюлетините и оформянето на протоколите в СИК, по предаването и отчитането им, както и при актуализацията на избирателните списъци.

Президентът се обяви и за пълно машинно гласуване. Той обори доводите, че Холандия се е отказала от машинното гласуване, като ги нарече „повърхностни“. Според него е некоректно да се прехвърля цялата отговорност на ЦИК за липсата на машинно гласуване.

„Има сигнали как се въздейства от членове на ЦИК върху бюлетини и те стават недействителни, как се манипулират резултатите в протоколите на СИК, също и какво се прави с вторите формуляри от беловата на протокола от СИК и най-вече за пътя на предаването му“, обясни Радев и поиска отпадане на втория формуляр на беловата на протокола на СИК.

„Той дава възможност не просто за технически грешки, а за съзнателна подмяна на вота в цяла една секция, за манипулации“, смята държавният глава. И допълни: „Има си чернови, но само една белова“.

„БСП ще предложи законодателна промяна за отпадане на втория протокол“, обясни зам.-шефът на парламентарната група Крум Зарков. По думите му вторият протокол често се подписва празен и реално е празен чек.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране