18.07.2017 | 14:56
Румен Радев сезира Конституционния съд за СЕТА
Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на смесени международни договори

Едно от предизборните обещания на Радев бе да блокира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА). На среща на между президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и канадският премиер Джъстин Трюдо миналата седмица бе договорено споразумението да влезе временно в сила на 21 септември, докато приключи ратификацията му от националните парламенти.

„Като международен договор СЕТА е споразумение със смесен характер… и засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел. Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус“, пише в съобщението на президентството. Искането не е публикувано.

Според прессъобщението с него се иска тълкуване на разпоредбите на конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори (чл.5, ал.4 и чл.85, ал.1, т.9), участието на България в ЕС (чл.4, ал.3) и икономическото развитие на държавата (чл.19 и чл.20).

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране