05.12.2016 | 20:44
Румяна Бъчварова забърка каша със сигнал за терористичен актc
Управляващите се отказаха да правят бежански лагер в село Бояново

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова успя да забърка каша с коментарите си за евентуален терористичен акт у нас. На пресконференция в понеделник по обяд в Харманли, където с председателя на Агенцията за бежанците Петя Първанова провериха как върви строежът на оградата в лагера, вътрешният министър първо заяви, че такава информация е получена от службите и заподозрените са установени. Няколко часа по-късно се опроверга сама, като каза, че са разкрити авторите на „манипулативни твърдения за заплаха към България“ в социалните мрежи.

Бъчварова бе попитана от журналисти дали има данни, че в чужди медии и в социалните мрежи се разпространява информация за готвен у нас терористичен акт като отмъщение на афганистанци за сблъсъците с полицията в Харманли. „Имаме информация по дипломатическа линия за три или четири такива лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия, взети са всички мерки. Да, имаме (сигнал б.а.), работим по предотвратяване на такива действия“, заяви вътрешният министър. Тя отказа да даде повече подробности, защото това щяло да обезсмисли усилията на МВР. Думите й бяха интерпретирани от всички медии, че има сигнал за терористичен акт, по който МВР работи сериозно. Надвечер в час пик за повече от 80 минути спря движението на мотрисите по линия 1 на метрото в София. Проблемът се оказа технически – влак аварира на станция „Софийски университет“, но разтревожени пътници пускаха панически постинги във „Фейсбук“ и „Туитър“.

По-късно от прокуратурата отрекоха да имат каквато и да е информация за подготовка на терористичен акт у нас – в спецпрокуратурата няма образувано досъдебно производство, такива данни не са представяни от МВР.

Следобед пресцентърът на вътрешното министерство пусна уточнение, че Бъчварова е казала, че службите са установили „лицата, които разпространяват в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани“. По това време обаче потвърденото предупреждение за терористичен акт бе широко тиражирано, включително и в чужди медии.

В крайна сметка от МВР признаха, че изказът на Бъчварова не бил ясен. Оттам уточниха, че въпросните трима-четирима души, за които тя говори и които вероятно живеят в лагера в Харманли, ще бъдат изведени от страната. Как точно ще стане това, не можаха да обяснят, тъй като все още не е уредено дори връщането на чужденци, които си тръгват доброволно. От МВР все пак казаха, че опасност от тероризъм за страната ни няма. Въпросната новина според тях се била появила в „Дейли мейл“, но „Сега“ не успя да я открие. Миналата сряда афганистанци протестираха пред посолството ни в Лондон и е възможно оттам да е тръгнала „терористичната заплаха“, предположи БГНЕС.

Това е вторият случай, в който българските власти успяват да превърнат евентуална заплаха от тероризъм в цирк. Подобни бяха реакциите им и през март, когато на страницата на Държавния департамент на САЩ се появи предупреждение към американските граждани да не минават в района на хотел „Плиска“ в столицата. „Вчера следобед дойде сигнал, разпоредихме го на ДАНС и МВР, задържахме хората. Оказа се, че е любовна история между еднополови. Беше реален сигнал. Хората от любов се взривяват понякога“, каза тогава премиерът Бойко Борисов. Оказа се, че става дума за битова свада, грешно изтълкувана като заплаха за тероризъм.

1 коментар

  1. Ха..ха каза:

    Бъчварова уж е социолог, а дори не може да се изразява правилно, наистина си е „някаква“ социоложка, каквато някой я нарече и е прав.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране