29.03.2018 | 13:47
Рунд пореден: ГЕРБ и БСП се замерят с нови „гейтове“
ГЕРБ нападна червения кмет на Сопот

ГЕРБ и БСП отново вадят „кирливите ризи“ на свои представители по места. В парламента опонентите си размениха нови обвинения и по този начин засилиха „усещането за корупция“ по нашите географски ширини.

В Народното събрание се появи ексдепутатът от управляващата партия Антон Тодоров обвини „червен“ кмет във финансови нарушения. Под прицела на управляващите градоначалникът на Сопот – Деян Дойнов. Тодоров обвини Дойнов в нецелесъобразно използване на европейските средства, вследствие на което общината трупала задължения (заради непризнати разходи). Тези „куп нарушения“ се дължали на некадърност.

„Така например по оперативна програма „Околна среда“ имало нанесени щети за няколко милиона лева по ВиК проект. Имало непризнат от управляващия орган аванс за 620 000 лева. По фонд ФЛАГ (създаден специално за общините) нанесената щета била за 6 милиона лева. По оперативна програма „Регионално развитие“ щетата била за 100 000 лева и дошла от грешка в документацията за поставяне на котли в една детска градина и в едно училище. Котелът за забавачката бил сложен в школото и обратното. Министерството на финансите отпуснало целева субсидия на общината от 2,4 милиона лева, която обаче не била използвана по предназначение, а за разходи от типа „заплати за персонала“, обясни Антон Тодоров.

Той е сумирал „нарушенията“ и е изчислил, че са за около 10 милиона лева. Затова и поискал прокуратурата да провери тези новосъздадени по думите му задължения. Тодоров и колегите му цитираха и доклад на Сметната палата за състоянието на общинските финанси, датиращ от 2016 г., в който държавните одитори посочвали 43 „аларми“. Най-фрапиращата била, че 2,7 милиона лева вземания от данъци не са били заприходени. Герберите обвиниха Дойнов и че се опитва да пълни дупки във финансите на общината, като увеличил местните данъци и такси със 100%. Имал идея да ги увеличи и тази година, но благодарение на общинските съветници на управляващите не успял.

БСП контраатакуваха, като оповестиха, че нов депутат от ГЕРБ (след изгърмялия вече Димитър Гамишев) е прехвърлил своите фирми на малоимотно лице. Става дума за Борис Кърчев, продал своите фирми на едно малоимотно лице от старозагорско село – Динко Динев.

„Това са сериозните проблеми в обществото – къде изтичат парите на данъкоплатците. Това са сериозните проблеми, а кметът на община Сопот, ако има нещо, с което е сгрешил, той ще си понесе своята отговорност. Но е видно, че град Сопот е в много по-добро финансово състояние. Това е видно от информацията, която предоставя Министерството на финансите“, обясни социалистът Георги Търновалийски.

„Всъщност община Сопот беше в много тежко финансово състояние, с блокирани активи – дори столът на кмета беше описан от съдия изпълнител. Състоянието на общината вече не е такова, то е значително по-добро благодарение на управлението, което има. Това е видно и от отговора на отговора на министъра на финансите, който даде миналата седмица – там няма такива задължения и некадърно управление, каквито се опитват да изкарат колегите от ГЕРБ“, добави депутатът от БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране